Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Útočník, ktorý napadol policajta kladivom, bol prívržencom IS
Zdielať na

Útočník, ktorý napadol policajta kladivom, bol prívržencom IS

PARÍŽ / Utorkový útok pred parížskou katedrálou Notre-Dame, pri ktorom 40-ročný rodák z Alžírska Faríd Ikkan napadol kladivom policajta, hodnotia bezpečnostné služby ako terorizmus. Uviedla to agentúra DPA.

V sobotu Ikkana oficiálne obvinili z pokusu o vraždu a zo spájania sa s teroristami.

Francúzske úrady si zo začiatku neboli isté motívom útočníka, ktorý vyštudoval vo Švédsku žurnalitsku a vo Francúzsku si robil doktorár. Ikkanovi známi a príbuzní ho popisovali ako liberála, ktorý s islamským extrémizmom nesúhlasil. Preto Alžírčn ani nebol v hľadáčiku tajných služieb, ktoré sa zameriavajú na radikálne prejavy.

Ikkan, ktorého po útoku hospitalizovali potom, čo ho postrelil jeden z policajtov, sa v sobotu po prvýkrát postavil pred súd. Podľa prokurátora Françoisa Molinsa konal Ikkan pod vplyvom propagandy teroristickej organizácie Islamský štát. Parížska prokuratúra ho popísala ako intelektuála, ktorý bol úspešný vo svojej profesii. Medzi džihádistami bol vraj nováčikom s atypickým profilom. 

​Ikkan podľa Molinsa vyšetrovateľom povedal, že sa radikalizoval počas posledných desiatich mesiacov. V počítači v jeho dome pri Paríži vyšetrovatelia našli okrem iného aj manuál pre "osamelých vlkov", ktorý vydal Islamský štát. Boli tam aj zábery z nedávnych teroristických útokov v Londýne, videonahrávky oslavujúce útoky v Paríži a Bruseli a videozáznam, na ktorom Ikkan vyjadruje podporu Islamskému štátu.

Tento odkaz sa Ikkan pokúsil v predvečer útoku zverejniť na sociálnych sieťach, ale nepodarilo sa mu to, napísal spravodajský server BBC News.

Žiadne doklady o kontakte Ikkana s extrémistami v Iraku či Sýrii ale neobjavili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy