Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Spojené arabské emiráty budú trestať svojich občanov za sympatie ku Kataru
Zdielať na

Spojené arabské emiráty budú trestať svojich občanov za sympatie ku Kataru

RIJÁD / Spojené arabské emiráty (SAE) zakázali svojim občanom vyjadrovanie podpory Kataru. Každého porušovateľa tohto nariadenia budú trestať odňatím slobody do 15 rokov. S odvolaním sa na úrad generálneho prokurátora SAE o tom dnes informoval denník Gulf News a panarabská televízna stanica al-Arabíja.

Okrem väzenia narušiteľom hrozí aj pokuta vo výške najmenej 500.000 dirhamov (približne 122.000 eur), dodala agentúra Reuters.

Spomínané arabské médiá citovali vyhlásenia generálneho prokurátora Hamada Sajfa Šamsího, ktorý upozornil, že "prísne a rozhodné opatrenia budú podniknuté voči tým, ktorí vyjadrujú Kataru solidaritu alebo k nemu pristupujú neobjektívne." Prísny postih čaká aj tých, ktorí "vystupujú proti pozícii SAE, a to buď na sociálnych sieťach, alebo v akejkoľvek inej písomnej, vizuálnej či verbálnej forme".

Bahrajn, Egypt, Jemen, Saudská Arábia a SAE, ako aj Maldivy, prerušili v pondelok svoje diplomatické styky s Katarom a zaviedli voči tejto krajine pozemnú, námornú i leteckú blokádu. Ako dôvod uviedli, že Katar podporuje radikálne islamistické skupiny a terorizmus v okolitom regióne a pestuje vzťahy s Iránom. Katar tieto obvinenia odmieta.

Súčasná kríza je najhoršou svojho druhu v oblasti Perzského zálivu od vojny v roku 1991.

"Katar dlhodobo šliapal na kurie oká všetkým krajinám, ktoré sa vlastne proti nemu teraz postavili, najmä teda prostredníctvom katarskej televízie Al Jazeera. Tá podporovala revolúcie v krajinách počas Arabskej jari a rovnako podporovala niektoré hnutia, ktoré nie sú úplne naklonené súčasným režimom, napríklad v Egypte alebo v Saudskej Arábii," myslí si analytik Dušan Fisher. 

​Odkedy vypukol tento diplomatický konflikt, patrí medzi najdiskutovanejšie témy na sociálnych sieťach v arabčine. Do "vojny slov" o role Kataru v regióne sa zapojili aj tlačené a elektronické médiá v Perzskom zálive.

K prerušeniu vzťahov s Katarom došlo necelé dva týždne po tom, ako sa americký prezident USA Donald Trump počas cesty po Blízkom východe stretol s približne 50 moslimskými lídrami. Schôdzka bola zameraná na partnerstvo v boji proti terorizmu.

Zachrániť ich môžu USA

Trump v reakcii na najnovší vývoj síce schválil postoj štátov Blízkeho východu ku Kataru, ale neskôr v telefonickom rozhovore so saudskoarabským kráľom Salmánom zdôraznil potrebu jednoty v Perzskom zálive.

"Počas mojej nedávnej cesty na Blízky východ som povedal, že ďalšie financovanie radikálnej ideológie musí prestať. Lídri ukazovali na Katar," napísal Trump. Doplnil, že "je dobré vidieť", že spomínané stretnutie s moslimskými lídrami "sa už vypláca", keďže krajiny Perzského zálivu sľúbili rozhodný postoj proti financovaniu extrémizmu. Trump zároveň vyjadril nádej, že izolovanie malého emirátu bude "možno začiatkom konca hrôzy terorizmu," uviedol Trump.

Americké média s odvolaním na vyšetrovateľov priniesli informáciu, že katarská agentúra bola napadnutá hackermi z Ruska. Tí mali rozšíriť falošné správy o kontroverznom vyhlásení vládnucého emira, ktorý v nich údajne vyjadril pochopenie pre hnutia Hamas a Hizballáh. Aj Katar následne oznámil napadnutie tlačovej agentúry hackermi.

"Ak sa preukáže, že išlo naozaj o hackerské útoky a, že bola naozaj hacknutá spravodajská agentúra, tak si myslím, že je to veľmi relevantné. Ak dokážu krajiny takto zbrklo reagovať na akýkoľvek článok, ktorý publikuje tlačová agentúra, v budúcnosti sa nedá vyhnúť tomu, že dôjde k otvorenému konfliktu, ktorý by mal oveľa horšie následky," hovorí Fisher. 

Kataru sa zastalo Turecko aj Kuvajt - obe krajiny vyzvali k medzinárodnému dialógu. Ak k nemu dôjde, prejde určitý čas a to môže byť pre Katar problém. Krajina je takmer výlučne závislá od importu - potraviny k nim prúdili od znepriatelených susedov, ktorí teraz zavreli hranice.

"USA tam stále majú veľkú základňu, slúži tam niekoľko tisíc vojakov. V Trumpovej administratíve má však Saudská Arábia evidentne lepšie miesto," dodáva Fisher. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy