Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za útokom v Melbourne stojí Islamský štát
Zdielať na

Za útokom v Melbourne stojí Islamský štát

MELBOURNE / Austrálske bezpečnostné zložky považujú pondelňajšiu rukojemnícku drámu v meste Melbourne, pri ktorej zahynuli dvaja ľudia, za teroristický útok. Nepredpokladajú ale, že bol súčasťou rozsiahlejšieho sprisahania, uviedol podľa BBC šéf polície štátu Viktória Graham Ashton.

Policajti boli privolaní do bytového komplexu na predmestí Brighton, kde malo dôjsť k výbuchu. Po príchode na miesto našli ležať na schodisku mŕtveho muža čínskeho pôvodu, ktorý tam bol zamestnaný.

Rukojemnícka dráma

Ukázalo sa, že v jednom z bytov sa zabarikádoval muž, neskôr identifikovaný ako 29-ročný Austrálčan somálskeho pôvodu Yacqub Khayre, ktorý tam držal ako rukojemníčku ženu. Išlo o prostitútku najatú prostredníctvom eskortnej agentúry. Khayre ju donútil, aby z bytu zatelefonovala do spravodajskej stanice Channel Seven a povedal, že to robí pre tzv. Islamský štát a pre al-Káid.

ISIS sa k činu prihlásil

Rukojemnícku drámu ukončila prestrelka, v ktorej Khayre prišiel o život a zranenia utrpeli traja policajti; rukojemníčka z nej vyviazla bez ujmy. K činu sa neskôr prostredníctvom agentúry Amák prihlásil Islamský štát s tým, že útok vykonal jeden z jeho "vojakov".

Podľa Ashtona bol Khayre bezpečnostným zložkám už dlhšie známy. Oslobodený bol v prípade plánovania útoku na kasárne v Sydney v roku 2009. Vlani v novembri ho prepustili na podmienku v súvislosti s iným násilným činom z roku 2012. Skutočnosť, že sa k činu priznal IS, komentoval Ashton slovami: "Vždy niekde vyskočia a prihlásia sa k zodpovednosti hneď, ako sa niečo stane."

Polícia podľa neho ešte stále nevie, či útočník svoj čin plánoval, alebo to bolo jeho spontánne rozhodnutie. Útoky sa v uplynulých týždňoch odohrali aj v Manchestri na koncerte Ariany Grande aj v Londýne na moste London Bridge. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy