Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gréci očakávajú turistickú megasezónu
Zdielať na

Gréci očakávajú turistickú megasezónu

ATÉNY / Grécko očakáva jednu z najsilnejších letných sezón za posledné roky. V zadĺženej krajine sa na nával turistov tešia najme na ostrovoch, ktoré poznačila utečenecká vlna. Na niektorých turizmus takmer celkom skolaboval.

Do krajiny, cez ktorú prešlo z Turecka do západnej Európy v roku 2015 až 2016 viac ako milión utečencov, čaká tohtoročný dovolenkový boom. V ostrovnej dedinke Lindos, na ostrove Rodos, sezóna pozvoľne začala. Turisti zapĺňajú čarovné uličky, po ktorých sa nechávajú nosiť - za 5 eur, na oslíkoch. Tradičných gréckych zvieratách.

Sedemdesiatdvaročná Amirande predáva už 45 rokov v malom obchode suveníry. So svojim manželom Janisom sedia pred obchodom s očakávaním tržieb, aké nemali už viac ako 5 rokov. A turistov jej prinesie svojím minibusom priamo z letiska, ich spoločný priateľ - Christos. Aj jemu už o pár dní začne dlhoočakávaná, štvormesačná tvrdá šichta za volantom. "Myslím si, že nastal čas a ľudia opäť môžu dôverovať Grécku, prísť k nám dovolenkovať. Teraz je to najlepšie," myslí si Christos.

Pár kilometrov od Lindosu žije Erika Šebok Mosaki. Pred pätnástimi rokmi odišla zo Slovenska, aby sa na ostrove venovala turistom naplno. "Krajina, ktorá nemá problémy s teroristickými útokmi a v ktorej pred kľúčovou sezónou utíchli protesty či demonštrácie zo strany zamestnancov štátnych firiem, je bezpečná a pokojná. To nemôžu povedať tureckí a egyptskí hotelieri. Tí o turistov pre politicko-bezpečnostnú situáciu prichádzajú," vysvetľuje Erika. 

Prví turisti už v Grécku sú. Štýlové hotely, ktoré lemujú čisté pláže, už v predsezóne obsadzujú prevažne nemeckí a britskí turisti. Tí slovenskí ešte len prídu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy