Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Výsledky vyšetrovania havárie prezidentského špeciálu budú známe čoskoro
Zdielať na

Výsledky vyšetrovania havárie prezidentského špeciálu budú známe čoskoro

VARŠAVA / Vyšetrovanie leteckej tragédie prezidentského špeciálu stále nie je ukončené. Zverejnili však prvé výsledky. Poliaci si však myslia, že vyšetrovanie zbytočne rozdeľuje spoločnosť.

Dodnes nie je jasné, čo spôsobilo tragédiu, ktorá spôsobila napätie medzi Poľskom a Ruskom. Pred niekoľkými mesiacmi preto nariadili kontroverznú exhumáciu tiel obetí. Prvé výsledky sú známe.

Verejnosti sprístupnili len časť správy, ktorý vyšetrovala leteckú katastrofu prezidentského špeciálu v ruskom Smolensku. Správa, ktorú vyšetrovacia komisia priniesla Poliakov prekvapila. 

Čiastkové výsledky hovoria o tom, že v hrobe, v ktorom mali byť pochovaní len Lech Kaczyński s manželkou Mariou sa nachádzali aj ostatky ďalších dvoch osôb. Marek Pasionek, zástupca generálneho prokurátora hovorí: "V truhle biskupa Chodakovského je od pása hore síce naozaj on, od pása dole tam však bolo telo generála Ploska."

Podľa sociologičky Bozeny Czemboworicz to nie je nič zvláštne: "Zdravý rozum hovorí, že pri leteckej katastrofe sa všetko rozbije na márne kúsky. Nie je preto možné, aby sa im podarilo spojiť všetky časti tiel do jedného celku."

Sociologička aj mnohí z Poliakov však hovoria o tom, že hľadanie stôp po atentáte zbytočne rozdeľuje spoločnosť. Vyšetrovanie napriek tomu nie je ukončené, pretože komisia stále jednoznačne nepotvrdila, či išlo o atentát alebo nešťastnú tragédiu. Verejnosť by sa konečný verdikt mala dozvedieť v nasledujúcich týždňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy