Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Putin nepovažuje Snowdena za zradcu
Zdielať na

Putin nepovažuje Snowdena za zradcu

Archívna reportáž

MOSKVA / Ruský prezident Vladimír Putin nepovažuje Edwarda Snowdena za zradcu. Azyl mu poskytli po tom, ako na neho Američania vydali medzinárodný zatykač.

Vladimír Putin si nemyslí, že Edward Snowden, ktorý získal azyl v Rusku je zradcom Spojených štátov. Snowden v roku 2013 zverejnil množstvo utajovaných informácií odhaľujúcich značný rozsah americkej elektronickej a telefonickej špionáže. 

"Snowden nie je zradca. Nezradil záujmy svojej vlasti, nepredal inej krajine informácie, ktoré by poškodili ľud jeho zeme," povedal Putin v rozhovore s americkým režisérom Oliverom Stoneom.

Putin z pozície bývalého dôstojníka sovietskej tajnej služby dal súčasne najavo, že neschvaľuje Snowdenovo konanie z roku 2013. Podľa neho by Snowden urobil lepšie, keby dal jednoducho výpoveď. 

Ruský prezident odsúdil americké špehovanie spojencov a označil ho za kontraproduktívne. "Je proste neslušné sledovať svojich spojencov, ak ich naozaj považujete za spojencov, nie za vazalov," povedal Putin a ocenil ruské tajné služby, ktoré podľa neho postupujú vždy podľa zákonov.

Monitorovanie desiatok miliónov Američanov, vrátane vedúcich činiteľov Spojených štátov zverejnil Snowden v roku 2013. Vtedy vydali Spojené štáty na Snowdena medzinárodný zatykač. V Rusku mu poskytli azyl, prinajmenšom do roku 2020.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy