Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V nedeľu spopolnili v Káthmandu telo horolezca Štrbu
Zdielať na

V nedeľu spopolnili v Káthmandu telo horolezca Štrbu

Archívna reportáž

KÁTHMANDU / Telo slovenského horolezca Vladimíra Štrbu, ktorému vzala najvyššia hora sveta Mount Everest život, spopolnili podľa nepálskych tradícii.

Na obrade sa s horolezcom lúčili šerpovia, ktorí jeho telo zniesli spod Mount Everestu. Urna s popolom putuje na Slovensko. 

Štrba zomrel 21. mája podvečer nepálskeho času vo štvrtom výškovom tábore pod Mount Everestom. "Spojili sme sa s ním cez satelitný telefón ústne a textovými správami ho žiadali, aby zmobilizoval všetky sily a čo najrýchlejšie zostúpil. V noci sme s ním stratili kontakt. Z toho, čo vieme od jeho agentúrneho šéfa Subina Thakuriho, na pomoc sa mu vydala skupina šerpov, ktorá postupovala k vrcholu," informoval hovorca expedície Everest Hardway 2017 Michal Novota.

Mali pre neho kyslíkovú fľašu a jeden zo šerpov sa mu mal venovať. Jeho evakuácia z výšky nad 8 400 metrov trvala veľmi dlho. Jeho situácia bola po treťom dni pobytu v zóne smrti taká zlá, že evakuácia do nižších táborov už nebola možná.

Horolezec sa pre husté sneženie a zlé poveternostné podmienky v stene, rozhodol zmeniť trasu z druhého výškového tábora v 6 400 metroch. Pôvodne chceli absolvovať Bonningtonovú cestu. Tá je považovaná za jednu z najťažších. Riskantným sa stalo ale aj jeho rozhodnutie podstúpiť výstup bez kyslíka po klasickej výstupovej trase prvolezcov z roku 1953.

"Bol to veselý, láskavý, starostlivý tatino a milujúci manžel, ktorý sa vždy obetoval, aby sme mohli mať všetko. Dúfame, že sa teraz nachádza na lepšom mieste v spoločnosti milovaných hôr. Odpočívaj v pokoji oci," napísali na sociálnu sieť po smrti Vladove deti. 

Danuri Sherpa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy