Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pápež sa stretol s Trumpom, podali si ruky a zapózovali fotografom
Zdielať na

Pápež sa stretol s Trumpom, podali si ruky a zapózovali fotografom

Archívna reportáž

VATIKÁN / Americký prezident Donald Trump prišiel v stredu ráno do Apoštolského paláca vo Vatikáne na súkromnú audienciu u pápeža. Obaja muži si podali ruky a pózovali fotografom - Trump so svojím stabilným úsmevom, František vyzeral vážnejšie. Potom fotografov poslali z miestnosti preč.

Stredajšia súkromná audiencia amerického prezidenta Donalda Trumpa u pápeža Františka trvala takmer 30 minút, americká delegácia na ňu prišla s kolónou prinajmenšom 50 áut. Trumpa na stretnutie s pápežom sprevádzali manželka Melania - oblečená v čiernom a so závojom a jeho dcéra Ivanka s manželom Jaredom Kushnerom, minister zahraničných vecí Rex Tillerson a národný bezpečnostný poradca H.R. McMaster, informoval Vatikán.

Amerického prezidenta najskôr privítal arcibiskup Georg Gänswein, prefekt pápežského domu. Apoštolským palácom ho potom sprevádzali členovia švajčiarskej gardy a skupina vatikánskych predstaviteľov.

Predtým, ako si americký prezident - miliardár a realitná televízna hviezda - sadol v pápežovej knižnici na rozhovor s pápežom Františkom - niekdajším argentínskym kňazom v slumoch - si obaja muži podali ruky a pózovali fotografom: Trump so svojím stabilným úsmevom, František vyzeral vážnejšie, približuje agentúra DPA.

Trump a pápež v minulosti vyjadrili radikálne rozdielne názory na klimatické zmeny, migráciu, kapitalizmus a vzťahy s islamom. Vlani, ešte počas prezidentskej predvolebnej kampane, mali verejnú roztržku. Pápež totiž označil Trumpove plány vybudovať na hraniciach s Mexikom múr za "nekresťanské".

Pápež už skoršie tento mesiac naznačil ochotu zlepšiť vzťahy s Trumpom: "Musíme nájsť dvere, ktoré sú aspoň trocha otvorené, aby sme mohli vojsť a hovoriť o veciach, ktoré máme spoločné, a postúpiť vpred," citovala ho agentúra AP.

Po súkromnom rozhovore s Trumpom sa pápež privítal s ďalšími členmi americkej delegácie, s ktorými si podal ruku. S Melaniou Trumpovou si vymenil pár slov, dodala AP.

Pri tradičnej výmene darov pápež venoval americkému prezidentovi pápežské dokumenty vrátane encykliky o klimatickej zmene Laudato si', kópiu svojho novoročného mierového posolstva a medailónik s olivovou vetvičkou, uviedol Vatikán.

Trump navštívil Vatikán na svojej prvej zahraničnej ceste, ktorá ho už zaviedla do Saudskej Arábie a Izraela. Z Ríma dnes popoludní odcestuje do Bruselu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy