Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Severná Kórea opäť provokuje. Odpálila ďalšiu balistickú raketu
Zdielať na

Severná Kórea opäť provokuje. Odpálila ďalšiu balistickú raketu

Archívne video

PCHJONGJANG / Severná Kórea odpálila v nedeľu ďalšiu, zatiaľ bližšie neidentifikovanú strelu. Podľa prvých údajov mohlo ísť o balistickú raketu, informovali juhokórejské médiá. Armáda Južnej Kórey v oznámení o odpálení severokórejskej strely uviedla, že raketu vystrelili popoludní miestneho času z lokality severovýchodne od hlavného mesta Pchjongjang. Bližšie informácie zbor náčelníkov štábov v Soule neposkytol.

Severná Kórea v nedeľu z oblasti severne od Pchjongjangu odpálila balistickú raketu, ktorá preletela asi 500 kilometrov a dopadla do mora východne od Kórejského polostrova. Informovali o tom zástupcovia juhokórejskej armády. Japonsko vyjadrilo ostrý protest proti ďalšiemu raketovému testu, ktorý je podľa neho jasným a neprijateľným porušením rezolúcie OSN. Znepokojenie dal najavo aj Washington.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga uviedol, že raketa dopadla mimo výlučnú ekonomickú zónu Japonska a že nie sú informácie o tom, že by poškodila nejaké lode alebo lietadlá. Japonský premiér Šinzó Abe chce, aby sa severokórejské raketové testy dostali na program rokovania summitu krajín G7, ktorý bude tento mesiac v Taliansku.

Podľa Bieleho domu mala strela kratší dolet ako tie, ktoré Severokórejčania odpálili pri posledných troch skúškach. "Pokračujúce skúšky sú sklamaním, znepokojujú nás," povedal pre médiá americký minister zahraničia Rex Tillerson, ktorý v Rijáde sprevádza na návšteve prezidenta Donalda Trumpa. Spojené štáty žiadajú KĽDR, aby s podobnými testami prestala a budú na ňu naďalej vyvíjať ekonomický a diplomatický tlak.

Zatiaľ čo v Japonsku a Južnej Kórei sa kvôli najnovšej raketovej skúške zídu najdôležitejší činitelia, Čína, jediný blízky spojenec severokórejského režimu, na počínanie Pchjongjangu zatiaľ nereagovala.

Jadrová hlavica

Predchádzajúci test balistickej rakety Severná Kórea uskutočnila minulú nedeľu. Označila ho za úspešný s tým, že cieľom bolo overiť schopnosť strely niesť veľkú jadrovú hlavicu. KĽDR má skúšky balistických rakiet zakázané Bezpečnostnou radou OSN. Tá v utorok Pchjongjangu pohrozila, že pokiaľ bude odpaľovanie rakiet pokračovať, uvalí na neho prísnejšie sankcie.

Dnešný test je druhý od nedávneho nástupu Mun Če-ina do funkcie juhokórejského prezidenta. Nová hlava štátu presadzuje umiernený prístup ku KĽDR, s ktorou Južná Kórea od vojny v 50. rokoch minulého storočia oficiálne neuzavrela mierovú zmluvu. Mun tvrdí, že za určitých podmienok by sa do Pchjongjangu vydal a že dialóg s KĽDR musí ísť ruka v ruke so sankciami.

Trump a Kim Čong-un

Severná Kórea výzvy, aby svoj raketový a jadrový program zastavila, dlhodobo ignoruje a tvrdí, že ide o jej právo na sebaobranu. Jej cieľom je vyrobiť takú strelu, ktorá by dokázala zasiahnuť pevninu Spojených štátov.

Napriek narastajúcemu napätiu medzi KĽDR a USA, americký prezident Donald Trump na začiatku mája vyhlásil, že je ochotný stretnúť sa "za správnych okolností" so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. "Ak by to bolo vhodné, aby som sa s ním stretol, urobil by som to," povedal dnes Trump v rozhovore pre Bloomberg News.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy