Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európska komisia rozhodla o mýte v Nemecku
Zdielať na

Európska komisia rozhodla o mýte v Nemecku

Archívna reportáž

ŠTRASBURG / Európska komisia rozhodla ukončiť konanie, ktoré od roku 2015 viedla s Nemeckom pre jeho plány na diaľničné mýto pre osobné autá. Komisia to v stredu uviedla v tlačovej správe s tým, že v marci Nemecko prijalo potrebné zmeny pravidiel a odstránilo tak možnú diskrimináciu na základe národnosti.

"Komisia sa preto rozhodla prípad uzavrieť," uviedla komisia s tým, že teraz bude sledovať, ako Nemci pravidlá uviedli do praxe.

Konanie s Nemeckom začala EK v júni 2015 po tom, čo vyšlo najavo, že mýto by de facto platili len zahraniční vodiči, lebo Nemci by si mohli poplatok odpočítať z daní. Podľa európskej exekutívy sa jednalo o nepriamu diskrimináciu na základe národnosti. Berlín potom oznámil, že systém nespustí od začiatku roka 2016, ako bolo pôvodne v pláne.

Nemecko nakoniec tento rok v marci pôvodnú podobu pravidiel upravilo. Mýtne poplatky nakoniec začnú pre osobné autá platiť v roku 2019. Výška mýta sa bude líšiť v závislosti od objemu motora a množstva emisií. Majitelia áut v Nemecku podľa plánov mýtne uhradia, ale znížia si daň za motorové vozidlo. Majitelia najekologickejších áut s veľmi nízkymi emisiami získajú dokonca väčšiu úľavu, než koľko zaplatia na poplatkoch.

Návrh nemeckého mýta kritizujú mnohé krajiny na čele s Rakúskom, ktoré chystá žalobu na Súdny dvor EÚ. Rakúšania aj po úpravách hovoria o "mýte pre cudzincov". Ćeská republika žalobu zvažuje tiež. Ministerstvo dopravy ale vláde navrhlo počkať s konečným rozhodnutím práve na verdikt Európskej komisie. Ukončenie konania musí ministerstvo dopravy prerokovať s úradom vlády a ministerstvom zahraničných vecí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy