Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Moskve chcú zbúrať domy, kde býva 1,6 milióna ľudí
Zdielať na

V Moskve chcú zbúrať domy, kde býva 1,6 milióna ľudí

MOSKVA / Viac ako desať tisíc ľudí vyrazilo do ulíc Moskvy, aby protestovali proti kontroverznému plánu Podľa neho chce mesto zbúrať desiatky rokov staré paneláky z éry sovietskeho vodcu Nikity Chruščova, prezývané chruščovky. Búranie môže pripraviť o domov až 1,6 milióina ľudí, teda 13 percent obyvateľov metropoly.

Demonštrantu sa zhromaždili, aby protestovali proti pravdepodobne najväčšiemu projektu rekonštrukcie v Rusku. Projekt ráta so strhnutím celej štvrte jednoduchých, prevažne panelových stavieb z doby Sovietskeho zväzu. Radnica trvá na tom, že budovy sú príliš schátralé a zastaralé. Obyvatelia a aktivisti považujú plán za lesť, ktorá má uvoľniť cestu k vytvoreniu geta s výškovými budovami v jednej z najviac zalesnených moskovských štvrtí.

Moskovčania pochodovali s vlajkami svojich štvrtí, transparentami vyjadrujúcimi nesúhlas s demolíciou a hlasno vyzývali moskovského starostu na rezignáciu. Starosta je podľa nich spojencom prezidenta Vladimíra Putina.

Päťposchodové budovy postavené v 50. a 60. rokoch minulého storočia mali vyriešiť krízu bývania. Zbúraných by malo byť až osem tisíc domov. Mesto vyčlenilo 300 miliónov rubľov (cca 4,8 miliónov eur). Nový výstavba by mala stáť viac ako 2,4 milióna rubľov (cca 38,8 eur).

Podľa radnice bude podmienkou pre zbúranie súhlas obyvateľov domu. Vybraný dom zbúrajú len v tom prípade, že väčšina jeho obyvateľov bude súhlasiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy