Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Everest: Muža zadržali po tom, ako sa vybral na výstup bez povolenia
Zdielať na

Everest: Muža zadržali po tom, ako sa vybral na výstup bez povolenia

LONDÝN / Ryan Sean Davy (43) sa snažil vyliezť na Mount Everest bez zaplatenia poplatku vo výške viac ako desať tisíc eur. Správcovia ho dobehli až vo výške 7 300 metrov nad morom, potom ho zadržali a uväznili. Za porušenie predpisov môže očakávať tučnú pokutu.

Juhoafrický horolezec a rozhodol zobrať výstup na najvyšší vrch sveta do vlastných rúk. Po tom ako sa dopočul, že väčšina výpravných skupín sa vracia späť do základného kempu, kvôli blížiacemu sa počasiu, neváhal ani chvíľu. Ráno o tretej sa vybral zdolať horu na vlastnú päsť. 

O tom, že išlo o neopísateľne krásnu krajinu, niet pochýb. "Je to všetko, čo som si kedy predstavoval, krajina divov, pohybujúcich sa tvarov a príšer ako niečo z krajiny fantázie," opisuje Ryan na sociálnej sieti. Nezlomnú prírodu zachytil na svoj fotoaparát. 

Dobrodružstvo vystriedalo vytriezvenie

Dobrodružstvo štyridsaťtriročného muža skončilo vo výške 7 300 metrov nad morom, keď ho správcovia našli v jaskyni, kde sa skrýval. Úradníci boli poriadne nahnevaní. Stáva sa veľmi zriedka, že by niekto podstúpil výpravu osamote. Aj tí najskúsenejší horolezci majú so sebou aspoň jedného sprievodcu. Ryanovi zabavili pas, kvôli podozreniu, že nemá na výstup povolenie. Medzitým ho poslali do hlavného mesta Káthmandú, kde si mohol dokumenty vyžiadať späť na oddelení cestovného ruchu.

Správali sa k nemu ako k vrahovi

Pred políciou sa bránil a snažil sa situáciu otočiť, že iba nemal dosť peňazí a určite by sa vybral sám do Káthamandú. "Bol som zahanbený, že si nemôžem dovoliť povolenie po všetkej tej pomoci, príprave a po tom, čo všetci urobili pre mňa počas tréningu. Bolo by úplne zahanbujúce sa obrátiť a prijať porážku kvôli kusu papiera," uvádza na svojom profile Ryana. Ale nebolo to iba kvôli nedostatku peňazí. Na samostatný výstup okrem väčších poplatkov, musí záujemca preukázať dostatočné skúsenosti. Ide totiž o nebezpečný výstup."Hoci nevieme, kde presne teraz je, vieme, že porušil zákon a musí čeliť právnym následkom," informuje tamojšia polícia. Turista sa sťažoval, že napriek tomu, že si priznal chybu, správali sa k nemu ako k vrahovi. 

Očakávať tak môže pokutu vo výške viac ako dvadsať tisíc eur. Rovnako ho tento kúsok dostane na nejaký čas do väzenia, uvádza britská BBC.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy