Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Snemovňa v USA schválila zrušenie Obamovho zdravotného poistenia
Zdielať na

Snemovňa v USA schválila zrušenie Obamovho zdravotného poistenia

WASHINGTON / Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vo štvrtok po tvrdých bojoch a húževnatom lobovaní tesným pomerom hlasov schválila novú reformu systému zdravotného poistenia, ktorá bola bezmála hlavným volebným sľubom republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Kongres sa tak posunul bližšie k zrušeniu veľkej časti predchádzajúceho programu zvaného Obamacare, ktorý zaviedol Trumpov predchodca v Bielom dome Barack Obama.

Nová reforma prešla parlamentnou komorou pomerom hlasov 217 ku 213, keď pre Trumpov plán nezdvihol ruku ani jeden demokratický poslanec. Po Snemovni reprezentantov musí teraz zdravotnú reformu prerokovať Senát, kde bude pre republikánov situácia ešte ťažšia.

Prezident tesný úspech ocenil a očakáva, že návrh prejde aj Senátom. Trump na zhromaždení republikánskych špičiek oslavujúcich v Ružovej záhrade Bieleho domu prvý prezidentov veľký vnútropolitický úspech prisľúbil, že Obamov projekt bude čoskoro minulosťou. "Ak vláda nebude platiť výkupné poisťovacím spoločnostiam, Obamacare bude mŕtva," povedal s odkazom na štátne financovanie zdravotného poistenia, ktoré vyvolávalo medzi republikánmi zásadný odpor k reforme bývalého prezidenta.

Hlasovanie bolo reparátom za marcový kolaps zavinený rozkolom v republikánskom tábore. Konzervatívne krídlo trvalo na totálnom zrušení Obamovej reformy, zatiaľ čo liberáli medzi republikánmi v obave zo straty voličov vyzývali k umiernenosti a zachovaniu niektorých častí. Vďaka kompromisným návrhom a tlaku Donalda Trumpa sa nakoniec podarilo získať dostatočný počet hlasov a zákon snemovňou pretlačiť.

Komentáre amerických médií sa zhodujú v tom, že ide o prvé veľké legislatívne víťazstvo prezidenta Trumpa, ale aj republikánskeho šéfa Snemovne reprezentantov Paula Ryana. Keby pokus neuspel, Ryanova politická budúcnosť by podľa analytikov bola v stávke. Po hlasovaní jeho úspešnú snahu vyzdvihol aj Trump.

Víťaznú energiu podľa zasvätených novinárov načerpali republikánski poslanci na dopoludňajšej schôdzi, kde sa vraj spoločne zaviazali, že budú za zrušenie Obamacare bojovať s nasadením všetkých síl. "Dnes alebo nikdy," zaznievalo podľa agentúry AP v rokovacej sále parlamentnej frakcie. Dokonca sa vraj aj zborovo spievalo.

"Disidentov", teda poslancov hlasujúcich proti Trumpovmu plánu, sa medzi republikánmi nakoniec našlo necelých dvadsať. Demokrati zato hlasovali proti zrušeniu Obamovho systému ako jeden muž. Exprezident Obama reformou zdravotného poistenia korunoval svoj politický program a umožnil využívať poistenie novo 20 miliónom Američanov. Mnohí z nich podľa expertov pre Trumpov systém o poistku prídu.

"Ako to môžete urobiť americkému ľudu, ktorý zastupujete!" volal z parlamentnej tribúny v dramatickej rozprave demokratický senátor Jim McGovern.

Reformu zdravotného poistenia, za ktorej presadenie bojovali republikáni sedem rokov, teraz čaká zápas v Senáte, ktorý podľa agentúry AP návrh schválený Snemovňou reprezentantov vystaví ďalším kompromisom. Napriek tomu nad hlasovaním visí otáznik, pretože v Senáte majú republikáni len krehkú väčšinu. Zatiaľ čo v Snemovni reprezentantov si mohli dovoliť 21 "odpadlíkov", v Senáte to môžu byť len dvaja.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy