Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Google varuje. Na takýto odkaz neklikajte
Zdielať na

Google varuje. Na takýto odkaz neklikajte

Archívna reportáž

KALIFORNIA / Spoločnosť Google varuje pred podvodným e-mailom, ktorý sa šíri ako Dokument Google. Šíri sa prostredníctvom adresára a jeho cieľom je dostať sa k osobným údajom.

Spoločnosť Google varuje ľudí pred tým, aby neotvárali podozrivý e-mail s požiadavkou na otvorenie dokumentu "Google Doc.". Informáciu o phishingovej aktivite v mene Googlu prináša The Sun.

E-mail spoznáte tak, že sa v e-mailovom predmete píše: "[niekto z vašich kontaktov] s vami zdieľa Dokument Google."

Tento e-mail vyhľadáva skupinu ľudí v adresári, ktorých vyzýva na zdieľanie škodlivého odkazu. Po tom ako kliknete na odkaz pre zdieľanie Google Doc., presmeruje vás to na stránku spoločnosti Google a vyžaduje si povolenie.

Schválením tohto povolenia pri inštalácii rozšírenia dávate podvodníkom prístup k účtu. Zároveň sa e-mail ďalej rozširuje medzi ľudí prostredníctvom vášho adresára.

Čo ak na odkaz predsa len kliknete?

V prípade, že ste na odkaz klikli, spustite bezpečnostnú kontrolu spoločnosti Google. Potom prejdite na Môj účet a v časti Oprávnenia odstráňte aplikáciu "Dokumenty Google".

Spoločnosť Google uvádza, že tento podvod vyšetruje a vyzýva, aby na podozrivý e-mail nikto neklikal. Najideálnejšie by bolo nahlásiť ho v rámci aplikácie.

Phishing je podvodná aktivita, ktorej cieľom je vylákať od užívateľa dôverné informácie. Často sa tieto informácie týkajú prístupových hesiel do účtov či údajov k platobných kartám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy