Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turista sa stratil v Himalájach. Za 47 dní schudol 30 kg
Zdielať na

Turista sa stratil v Himalájach. Za 47 dní schudol 30 kg

KÁTHMANDU / Dvadsaťjedenročného turistu objavili záchranári v horách neuveriteľných štyridsaťsedem dní potom, ako sa stratil. Jeho o dva roky mladšia priateľka mala menej šťastia. Zomrela iba tri dni pred tým, ako prišli záchranári.

Mesiac a pol dozadu sa mladý pár stratil v horách Dhading, v centrálnom Nepáli. Podľa záchranárov Liang Šeng-jüe a Liou Čchen-čchun postupovali pozdĺž rieky, dúfajúc, že ich privedie do dediny. Miesto toho sa stratili ešte viac a uviazli v doline vo výške 2 600 metrov. Odtiaľ už nebolo cesty späť a mohli veriť už len v zázrak. Zásoby jedla im došli po dvoch týždňoch. Pri živote ich držala iba soľ a voda. 

Zázraku sa dočkal iba Liang. Záchranári iba náhodou objavili stan, v ktorom ležal spolu s nehybným telom jeho priateľky. V prvej chvíli si mysleli, že neprežil ani jeden z nich. "Rozprávali sme sa medzi sebou, keď tu zrazu sa posadil a my sme s prekvapením zistili, že žije," hovorí záchranár Madhab Basnet. Podľa slov mladíka, jeho priateľka umrela iba tri dni pred tým, ako ich našli záchranári. Presnú príčinu smrti prešetria súdny lekári. 

Zatiaľ venujú odvážnemu mladíkovi, ktorý za mesiac a pol schudol 30 kíl. Napriek zúboženému stavu, Liang bol rád, že je tam kde je. "Je to veľmi odvážny chlapec. Napriek tomu, čím si prešiel, sa usmieva," dodáva Basnet. 

Nepál ja začiatkom jari na vrchole svojej turistickej sezóny. Do himalájskych hôr prichádza v priemere 150 turistov ročne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy