Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na východe Ukrajiny zahynul pozorovateľ OBSE. S autom narazili na mínu
Zdielať na

Na východe Ukrajiny zahynul pozorovateľ OBSE. S autom narazili na mínu

LUHANSK / Na východe Ukrajiny zahynul jeden člen pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Jeho kolega utrpel zranenia po tom, ako auto, v ktorom sa viezli narazilo na mínu.

Pozorovateľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes prišiel o život na východe Ukrajiny. Podľa dostupných informácií utrpel zranenia aj ďalší člen pozorovateľskej misie. 

Neďaleko mesta Luhansk narazilo vozidlo s pozorovateľmi na mínu. Jeden člen posádky, americký lekár, zomrel, ďalší utrpel zranenia. Oznámil to rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz. Minister je zároveň súčasným výkonným predsedom OBSE. 

Hliadkové vozidlo OBSE podľa všetkého šoféroval Čech. Pri obci Prybyš neďaleko mesta Luhansk narazilo na mínu a vybuchlo. Zranenia utrpel český vodič, jeho stav by podľa informácií ministerstva zahraničných vecí nemal byť vážny. Ďalší člen pozorovateľskej misie je Nemec. Oboch previezli do nemocnice.

"Smrť kolegu je šokom pre celú OBSE," uviedol Kurz vo vyjadrení na Twitteri. Konzervatívny politik žiada úplné vyšetrenie prípadu s vyvodením zodpovednosti.

Šesťčlenná hliadka pozostávajúca z dvoch obrnených vozidiel OBSE cestovala po úseku v Luhanskej oblasti, ktorý nie je pod kontrolou ukrajinských úradov, ale proruských separatistov. "Človek, ktorý len chcel pomôcť zaviesť mier a ukončiť boje, dnes prišiel o život," povedal šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel.

OBSE má na Ukrajine 600 pracovníkov. Členmi monitorovacej misie vo východoukrajinskej časti sú neozbrojení civilisti a zástupcovia členských štátov OBSE. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy