Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kráľovská rodina oslavuje: Alžbeta II. má 91 rokov
Zdielať na

Kráľovská rodina oslavuje: Alžbeta II. má 91 rokov

LONDÝN / Britská kráľovská rodina má dôvod na oslavu. Kráľovná Alžbeta II. oslavuje svoje 91 narodeniny. Oficiálne ceremónie sa budú konať 10. júna.

Dnes oslavuje Elizabeth Alexandra Mary Windsorová známa ako Alžbeta II. svoje narodeniny. Narodila sa pred 91 rokmi a vtedy ešte nikto netušil, že bude jednou z najdlhšie panujúcich kráľovien.

Kráľovná oslavuje narodeniny už tradične v súkromí, no oficiálne ceremónie sa konajú až v druhú júnovú sobotu.

Na poludnie jej narodeniny pripomenulo 41 delostreleckých striel v londýnskom Hyde Parku a 21 striel zaznelo v parku pred anglickým hradom Windsor. Pred jej oficiálnym londýnskym sídlom v Buckinghamskom paláci zahrala kráľovne írska garda narodeninovú pieseň Happy Birthday To You.

Alžbeta II. sa stala kráľovnou ešte pred svojou tridsiatkou. V čase, keď zasadla na trón už stál po jej boku princ Philip, ktorý 10. júna oslavuje 96 rokov. Kráľovnou by však nebola, ak by sa jej strýko Edward VIII. nerozhodol vzdať trónu pre sympatie k nacistom a pre dvakrát rozvedenú Američanku Wollis Simpsonovú.

Disciplinovaná panovníčka

Alžbeta je počas celého svojho panovania disciplinovanou panovníčkou. Starosti jej však robila rodina. Rok 1992 označila ako hororový. Jej jediná dcéra Anna sa rozviedla, princ Andrew so svojou manželkou ohlásili manželskú odluku, Windsorský zámok horel a v decembri to celé zakončil princ Charles, ktorý ohlásil oddelené bývanie s princeznou Dianou. 

Počas nasledujúcich rokov sa bulvárne noviny venovali zväčša len kráľovskej rodine. O Dianinej smrti sa pošuškávalo, že ju zinscenoval palác. 

Prestíž kráľovskej rodiny sa čiastočne napravila, keď sa médiá sústredili na Williama a Harryho. Keď si William vybral za ženu Kate, dievča z ľudu, nastalo pokojné obdobie. To ešte oživil príchod na svet dvoch následníkov trónu.  




Súvisiace články

Najčítanejšie správy