Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Získať občianstvo v Austrálii bude ešte ťažšie ako doteraz
Zdielať na

Získať občianstvo v Austrálii bude ešte ťažšie ako doteraz

Archívne video

SYDNEY / Vo štvrtok agentúra AP informovala o vyhlásení premiéra Malcolma Turnbulla, že vláda má v pláne sprísniť podmienky udelenia občianstva cudzincom. Dôležité sú pre nich hodnoty a lojalita. Vyžadovať budú lepšiu znalosť jazyka a dôkazy o integrácii.

Austrálska vláda chystá zmeny, ktoré sa nebudú páčiť cudzincom žiadajúcich o občianstvo. Kľúčová pre nich nie je administratíva, dôležitá je oddanosť k austrálskym hodnotám a lojalita, bez rozdielu na rasu, kultúru, či náboženstvo. Podľa ministra spoločnými hodnotami sú oddanosť právnemu štátu, demokracii a slobode, vzájomný rešpekt a rovnosť medzi mužmi a ženami.

Podmienky

Uchádzači o občianstvo preto budú musieť preukázať lepšiu znalosť jazyka, ako to bolo doteraz. O trvalý pobyt sa budú môcť uchádzať až po štyroch rokoch. V súčasnosti je o to možné požiadať už po roku. 

Minister pre imigráciu, Peter Dutton, tiež potvrdil, že sprísnia preverovanie žiadateľov. Pokiaľ má niekto záznam v trestnom registri, austrálsky pas nedostane. Ďalším dôležitým aspektom bude dôkaz o integrácii do austrálskej spoločnosti. Cudzinci môžu predložiť potvrdenie o trvalom zamestnaní, členstvo v rôznych organizáciách, alebo záznamy o pravidelnej školskej dochádzke detí v danom veku. 

Návrhy ako sprísniť preverovanie uchádzačov môže verejnosť predkladať vláde do konca júla. Následne parlament tieto návrhy prerokuje, uvádza český iDnes.cz. Dovtedy sprísnia podmienky na udelenie víz, vyhlásila vláda v utorok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy