Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kanada legalizuje rekreačné užívanie marihuany
Zdielať na

Kanada legalizuje rekreačné užívanie marihuany

Archívne video

MONTREAL / Kanada chce na jar budúceho roku legalizovať "rekreačné" užívanie marihuany, oznámila v stredu Kanadská ministerka zdravotníctva Jane Philpott. Týmto potvrdila sľub premiéra Justina Trudeaua z minuloročnej volebnej kampane. Kanada sa pripojí k niekoľkým štátom susedných USA, kde je obmedzené užívanie marihuany od vlaňajška legálne.

Občania budú môcť mať pri sebe 30 gramov drogy, píše portál the Independent. Ešte musia určiť, v akom veku si ľudia budú môcť marihuanu kúpiť. Premiér je za 18 rokov, lekárska asociácia sa prikláňa k veku 21 rokov. Kompromisom by mohlo byť, ak by sa marihuana dala kúpiť v tom istom veku, ako alkohol. 

Kanadské úrady podľa Philpott chcú zabezpečí, aby sa droga nedostala do rúk detí a priekupníkov. Používanie marihuany na lekárske účely kanadské zákony povoľujú.

Predpokladá sa, že na legalizácii marihuany zarobia producentské firmy, ktorých akcie po oznámení ministerky zdravotníctva vzrástli. Vláda ale ešte neoznámila svoje plány na povolené limity a distribučné schému.

Užívanie marihuany na liečebné účely umožňuje 23 štátov USA spoločne s oblasťou hlavného mesta Washingtonu. Rekreačné užívanie umožňujú štyri americké štáty a metropola Washington. Americký federálny zákon marihuanu naďalej označuje ako nelegálne narkotikum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy