Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Čečensku prenasledujú homosexuálov. Zriadili pre nich koncentračný tábor
Zdielať na

V Čečensku prenasledujú homosexuálov. Zriadili pre nich koncentračný tábor

MOSKVA/ BRATISLAVA / Podľa novinárov z denníka Novaja gazeta vznikol v meste Argun koncentračný tábor pre homosexuálov. Aktivisti žiadajú vyšetrenie zatýkania mužov "podozrivých z homosexuality".

"Niektorí z mužov násilne zmizli, iní sa vrátili k rodinám a boli radi, že sú po bití a mučení nažive. Najmenej traja podľa všetkého zomreli," cituje portál pinknews.co.uk Tanyu Lokshinu z Human Rights Watch, ktorá dohliada na dodržiavanie ľudských práv v Rusku.

V priestoroch bývalých kasárni v meste Argun vznikol koncentračný tábor. Čečenská polícia v ňom podľa dostupných zdrojov zadržiava osoby, ktoré "podozrieva z homosexuality". Píšu o tom novinári denníka Novaja gazeta. Hovoria o prenasledovaní ľudí pre ich sexuálnu orientáciu.

Odvolávajú sa pri tom na ľudí, ktorým sa podarilo pred týmto prenasledovaním ujsť. "Niektorí odišli do Európy a teraz zbierajú informácie od tých, ktorí v Čečensku zostali. Niektorí ušli do ruských miest a odtiaľ nás kontaktovali, niektorí sa stále skrývajú v Čečensku."

"Tí, ktorým sa podarilo ujsť, nám prezradili, že ich držali spolu aj 30, či 40 v jednej miestnosti. Mučili ich elektrickým prúdom, bili ich a niektorých ubili na smrť," povedala ruská aktivistka za práva LGBT ľudí, Svetlana Zacharovova, pre portál pinknews.co.uk, ktorý prináša správy o homosexuálnej komunite vo svete. 

Podľa vlády neexistujú

Čečenská vláda tieto tvrdenia popiera s odôvodnením, že homosexuáli u nich v krajine ani neexistujú. "Ak by takí ľudia u nás boli, polícia by sa nimi vôbec nezaoberala. Ich vlastní príbuzní by ich totiž poslali tam, odkiaľ niet návratu," povedal hovorca čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, Alvi Karimov. 

Aktivisti medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv, Amnesty International, už minulý týždeň apelovali na ruské orgány, aby celú situáciu prešetrili a vinníkov potrestali. 

V Rusku však dlhodobo zasahujú proti homosexuálom a Štátna duma už stihla prijať zákon, ktorý zakazuje propagáciu inej sexuálnej orientácie. Z posledných správ sa zdá, že v Čečensku, ktoré je autonómnou republikou Ruska v severnom Kaukaze, je situácia v súvislosti s prenasledovaním a zatváraním homosexuálov omnoho extrémnejšia. 

Pomoc homosexuálom ponúkla už aj Ruská sieť LGBT, ktorá v Čečensku zriadila núdzovú linku. Podľa novinárov z Novaja gazeta sa na nich už obrátilo viacero Čečencov, ktorí potvrdili mučenie a smrť troch zadržaných.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy