Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Švédsko si minútou ticha uctilo obete útoku v Štokholme
Zdielať na

Švédsko si minútou ticha uctilo obete útoku v Štokholme

ŠTOKHOLM / Švédske mesto Štokholm je už tretí deň po teroristickom útoku. Pred obchodným centrom, kde útočník zabil nákladným autom štyroch ľudí a ďalších pätnástich zranil, pripomínajú tragédiu už len kvety a horiace sviečky. Do nákupného centra Åhléns opäť začali chodiť zákazníci.

Minútou ticha si v pondelok na poludnie pripomenulo Švédsko obete piatkového útoku. V nemocnici zostáva podľa úradov deväť zranených; dvaja z nich sú vo vážnom stave. 

Švédska polícia uskutočnila v noci na pondelok v rámci vyšetrovania tohto útoku raziu v meste Sollentuna, severne od Štokholmu. Potvrdil to hovorca štokholmskej polície Lars Byström, ktorý však odmietol uviesť podrobnosti. Podľa médií polícia prehľadala v Sollentune firmu, ktorá sa venuje likvidácii azbestu.

Švédska polícia je presvedčená, že za útok je zodpovedný 39-ročný Uzbek. Myslí si to šéf švédskej polície Dan Eliasson, ktorý podotkol, že v súvislosti s piatkovým útokom zadržali ešte aj druhú podozrivú osobu. Vyšetrovatelia ale zatiaľ o nej žiadne podrobnosti neuvideli. 

Pre vyšetrovateľov boli "rozhodujúce zábery z bezpečnostných kamier," potvrdil Eliasson. Muž, ktorý podľa polície sympatizuje s teroristickou skupinou Islamský štát, je podozrivý z terorizmu a vraždy. Švédska polícia do týchto chvíľ vypočula už 600 ľudí. Podľa policajného zdroja, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters, môže vyšetrovanie útoku trvať až rok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy