Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Ostrave zúri epidémia osýpok, jednu z pôrodníc zavreli
Zdielať na

V Ostrave zúri epidémia osýpok, jednu z pôrodníc zavreli

OSTRAVA / Pôrodnica Vítkovickej nemocnice v Ostrave od soboty neprijíma rodičky. Na webovej stránke visí krátke upozornenie, že od 8. apríla ju z technických dôvodov dočasne uzavreli. Viacerí zdravotníci zrejme dostali osýpky, píše MF Dnes.

Ako dlho zostane pôrodnica zavretá, zatiaľ nie je jasné. "Už v sobotu sme telefonovali prepusteným rodičkám, aby sa dostavili i s deťmi do nemocnice. Všetky matky, ktoré sa mohli dostať do kontaktu s nakazenými, sa podrobia očkovaniu. U malých detí, ktoré očkovať ešte nemôžeme, riešia lekári ochranu pred vypuknutím ochorenia iným spôsobom," povedala hovorkyňa Vítkovickej nemocnice v Ostrave Radka Miloševská. 

"Predpokladáme, že rodičky nebudeme prijímať maximálne týždeň. Pokiaľ k nám teraz nejaká maminka príde, prevezieme ju sanitkou do niektorej z dvoch ďalších ostravských nemocníc," uviedla Miloševská.

"Malé deti dostávajú hotové protilátky vo forme imunoglobulínu," doplnila šéfka protiepidemického odboru Krajskej hygienickej stanici v Ostrave Irena Martinková pre iDnes.cz.

Moravskosliezskym krajom sa šíri epidémia osýpok, najhoršia za posledných 15 až 20 rokov. Podľa Martinkovej nákazu pravdepodobne niekto dovliekol z cudziny už koncom februára. Prvé potvrdené prípady ale hygienici zaznamenali asi len pred týždňom.

V piatok evidovali takmer 40 potvrdených prípadov, desiatky ďalších ľudí sa mohli nakaziť osýpkami tiež. Na infekčnom oddelení Fakultnej nemocnice v Ostrave ležalo v piatok desať pacientov, z toho šesť detí, cez víkend pribudli ďalší dvaja chorí. 

Hygienici v piatok poslali nemocniciam vakcíny, ktoré už prišli. "Zaočkovali sme zatiaľ 615 ľudí," uviedla Martinková s tým, že očkovanie je pre ohrozených zdravotníkov povinné.

V pozore je však aj Slovensko. Epidémia je nebezpečne blízko. Vírus osýpok sa totiž prenáša vzduchom a chorý je infekčný už štyri dni pred tým, ako sa objavia prvé vyrážky. Osýpky sú nebezpečné najmä kvôli komplikáciám - často ich sprevádza zápal pľúc, zápal stredného ucha, poškodenie nervového systému a výnimočná nie je ani smrť. 

Slovensko zatiaľ žiadne protiepidemiologické opatrenia neprijíma. "Očkovanie dospelých sa bude vykonávať až v prípade zavlečenia osýpok. Inak povedané, keď budú ľudia v kontakte s chorým človekom," potvrdila epidemiologička Zuzana Krištufková. Zatiaľ teda platí, že očkovaní ľudia by mali byť voči vírusu chránení - u nás sa totiž očkuje dvakrát, prvýkrát v 2. a druhýkrát v 11. roku života. 

Pravda je však aj to, že stopercentnú imunitu majú iba tí, ktorí už v minulosti ochorenie prekonali. Ako zabralo očkovanie na nás ostatných a či máme dosť protilátok aj v staršom veku, vedia epidemiológovia iba vďaka špeciálnym testom. No tie sa na Slovensku nerobili už takmer 14 rokov, pretože sú drahé.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas neočakáva vznik epidémií veľkého rozsahu v Slovenskej republike. Mikas odporúča rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti z dôvodu zavádzajúcich informácií a argumentov antivakcinačných aktivistov, aby kontaktovali pediatra a prediskutovali možnosť zaočkovania svojich detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy