Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenka žijúca v Štokholme: Vzťah k utečencom sa po útoku nezmení
Zdielať na

Slovenka žijúca v Štokholme: Vzťah k utečencom sa po útoku nezmení

ŠTOKHOLM / Druhý deň po teroristickom útoku vo švédskom Štokholme sa ľudia v miliónovej metropole vracajú k svojmu bežnému životu. Aj cudzinci, ktorí v meste žijú dlhé roky. Reportérovi Rasťovi Striškovi a Tomášovi Szabovi sa podarilo porozprávať so Slovenskou, ktorá pracuje v reštaurácii vedľa nákupného centra, kde sa útok stal.

Gabriela žije v Štokholme niekoľko rokov. Zo Slovenska odišla pre štúdium psychológie. Do reštaurácie, v ktorej pracuje, išla v piatok vlakom. Do práce sa dostala skôr, ako polícia mesto uzatvorila.

"Pokúšali sme sa upokojiť situáciu v reštaurácii, mali sme veľa ľudí," hovorí Gabriela Gavalová.

Situáciu vo Švédskuz sleduje veľmi pozorne. Tvrdí, že teroristický útok vnímanie cudzincov nezmenil. "Iná situácia je na sociálnych médiách, ktoré žijú vlastný život," dodáva Gabika. "Tam sa rozdelila krajina na dva tábory," dodáva Gabriela.

Štokholm sa podľa budúcej psychologičky vráti veľmi skoro do normálneho života. Švédi podľa nej len ťažko zmenia vnímanie a svoj postoj k prisťahovalcom. "Z môjho pohľadu je stále cítiť, že táto krajina je otvorená pre prisťahovalcov," uviedla Gabriela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy