Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Útok v Štokholme: Polícia sa domnieva, že chytila útočníka
Zdielať na

Útok v Štokholme: Polícia sa domnieva, že chytila útočníka

ŠTOKHOLM / Muž podozrivý z piatkového teroristického útoku v Štokholme je údajne 39-ročný Uzbek, ktorý sympatizuje s radikálnou organizáciou Islamský štát. Uvádza to na svojom webe švédsky denník Aftonbladet.

Muža, ktorého zatkli v piatok v súvislosti s atentátom v Štokholme, polícia podozrieva, že šoféroval nákladné auto, ktorým vrazil do davu ľudí v centre mesta, uviedla švédska polícia.

"Dotyčného muža sme zatkli ako páchateľa... ide o šoféra," uviedol policajný hovorca Lars Byström. Podozrivým je stále 39-ročný muž pôvodom z Uzbekistanu, ktorý s políciou zatiaľ stále nehovorí. 

Záznam o tomto človeku sa v minulosti objavil v informáciách zhromaždených švédskymi tajnými službami. Vyšetrovatelia nevedia, či boli do atentátu zaplatení aj ďalší ľudia, ale nič zatiaľ nevylúčili. Na sedadle vodiča nákladného auta, ktoré ukradli miestnemu pivovaru a s ktorým útočník vrazil do ľudí, policajti našli technické zariadenie, "ktoré tam nemalo byť". Zatiaľ ale neurčili, či išlo o bombu. 

Štokholmská prokuratúra predtým oznámila, že prvého z dvoch mužov, ktorých po tom, ako kamiónom narazili do ľudí, zadržali, vyšetrujú pre podozrenie z vraždy v rámci teroristického útoku. Polícia ho zadržala už v piatok na severnom štokholmskom predmestí Märsta. Muž má drobné zranenia. 

Švédska verejnoprávna televízia SVT v sobotu uviedla, že druhého podozrivého chytila polícia na severozápadnom predmestí švédskej metropoly Hjulsta. 

Kontroly na hraniciach

Švédsky premiér Stefan Löfven v piatok oznámil, že úrady s okamžitou platnosťou zaviedli kontrolu na hraniciach. Kontroly sa dotknú v nasledujúcich desiatich dňoch všetkých osôb, ktoré sa chystajú krajinu opustiť. Opatrenie môžu predĺžiť o ďalších 20 dní. 

"Cieľom terorizmu je podkopať demokraciu. Ale takýto cieľ nikdy vo Švédsku nedosiahnu," vyhlásil šéf švédskej vlády. "Tieto druhy činností nikdy neuspejú. Vieme, že naši nepriatelia sú títo vrahovia, a nikto iný. Náš odkaz bude vždy jasný: nikdy nás neporazíte, nebudete vládnuť našim životom, nikdy nevyhráte," dodal Löfven. 

Podporu a účasť Švédsku vyjadrilo v piatok viacero európskych krajín, a tiež Spojené štáty a OSN. Podľa poslednej bilancie si útok vyžiadal štyroch mŕtvych a 15 zranených. Uzbeckej národnosti bol aj páchateľ nedávneho samovražedného útoku v petrohradskom metre.

Pozrite si priloženú reportáž z piatkového útoku v Štokholme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy