Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zeman chce omilostiť Kajínka. Bol by to zázrak, odkázal väzeň
Zdielať na

Zeman chce omilostiť Kajínka. Bol by to zázrak, odkázal väzeň

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman uviedol, že vážne uvažuje o tom, že dá milosť najznámejšiemu českému väzňovi Jiřímu Kajínkovi. Ten si odpykáva doživotie za dvojnásobnú nájomnú vraždu a pokus o ďalšiu vraždu. Ešte pred rokom pritom tvrdil, že Kajínkovi milosť nedá.

"Vážne uvažujem o milosti pre pána Kajínka, ktorý je vo väzení už skoro dvadsať rokov a pretože existujú dôvodné pochybnosti o jeho skutočnej vine," uviedol Miloš Zeman.

Televízii FTV Prima sa podarilo spojiť so známou Jořího Kajínka, s ktorou môže komunikovať. "To by bol naozaj zázrak a zázraky sa snáď dejú. Mám slzy v očiach. Keby to dopadlo dobre, veľmi by som si to vážil," uviedol Jiří Kajínek.

Plný optimizmu bol aj advokát Jiřího Kajínka. "Samozrejme, že to poteší, pretože nemám pocit, že som niečo robil zbytočne," uviedol Kajínkov advokát Tomáš Zejda.

"Neviem, či je vinný alebo nevinný. Od začiatku sme dospeli s Jankom Kroupom k tomu, že tie vraždy neprebehli tak, ako boli vyšetrené a odsúdené," uviedol reportér Josef Klíma.

Prezident Miloš Zeman síce po nástupe do funkcie previedol právomoc udeľovať milosti na ministra spravodlivosti, to ale nie je prekážkou, aby o udelení nerozhodol sám. "Žiadosť o milosť týkajúca sa pána Kajínka sme na Hrad nepostúpili. Pánovi prezidentovi to ale nebráni milosť udeliť z vlastného rozhodnutia," uviedla hovorkyňa českého ministerstva spravodlivosti Tereza Schejbalová.

Počas doby, za ktorú má úrad agendu na starosti, dorazilo celkom 88 žiadostí o Kajínkovo omilostenie. Písomnú žiadosť v prospech odsúdeného totiž môže podať ktokoľvek, nielen páchateľ či jeho príbuzní. Na ministerstvo sa často obracajú Kajínkovi priaznivci, ktorí veria v jeho nevinu.

"Pokiaľ sa rozhodne, je to právomoc prezidenta, ktorá vypláva z Ústavy. V takej veci nie je kontrasignácia. To znamená: je to jeho vec, je to jeho zodpovednosť a on samozrejme musí každé svoje rozhodnutie, ktoré sa týka milosti, zdôvodniť verejnosti," povedal český premiér Bohuslav Sobotka.

Právomoc odpúšťať a zmierňovať tresty uložené súdom dáva prezidentovi Ústava. Zeman už pred prezidentskými voľbami uviedol, že milosti udeľovať nebude s výnimkou striktne obmedzeného okruhu humanitárnych prípadov. V decembri 2013 potom agendu riadenia o milostiach odovzdal ministerstvu s tým, že túto právomoc pokladá za "zbytočne monarchistický prvok". Neskôr uviedol, že milosťami sa má "šetriť ako šafránom".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy