Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Putin: Všetci sme potencionálnym cieľom
Zdielať na

Putin: Všetci sme potencionálnym cieľom

PETROHRAD / Čin ruského mladíka, Džalilova, ktorý nastražil muníciu v petrohradskom metre sa podobá na iný brutálny útok, ktorý pred štyrmi rokmi otriasol celým svetom. Tajné služby naďalej pátrajú po možných komplicoch.

Podľa médií mal syn Akbaržoni Džalilovej čistý register trestov a nikdy nebol v hľadaný. "Je to veľmi dobrá rodina. Priateľská, nehádajú sa. Aj deti majú dobré," hovoria susedia mladého útočníka z Kirgizska.

Džalilov nebol prvý útočník, ktorý pochádzal z Kirgizska. Pred ním to boli bratia Tsarnajevovci, stojaci za teroristickým útokom v Bostone pred štyrmi rokmi. Dôvodom je vedenie islamských radikálov.

V oboch prípadoch použili rovnako vyrobené zbrane, ktoré niesli v podobných vakoch. Rovnaký bol aj cieľ - zasiahnuť čo najviac ľudí. Džalilov útočil na Petrohrad vo chvíli, keď v meste rokoval ruský prezident.  Bratia Tsarnajevovci zaútočili na maratón. Útočníkov spájal aj podobný vek, či postavenie v spoločnosti. Carnajevovci žili roky v Spojených štátoch, Džalilov zase v Petrohrade. V minulosti sa živil ako kuchár v suši reštaurácii a mal ruské občianstvo.

Rozdielom bolo, že druhá bomba nevybuchla, pretože si ju zamestnanec metra včas všimol. "Okamžite ju ohradil a zavolal pyrotechnikov, čím zabránil teroristickému útoku," opisuje šéf petrohradského metra, Vladimír Gariugin.

K útoku sa vyjadril aj prezident Putin, "Bohužiaľ vidíme, že bezpečnostná situácia sa nezlepšila. Všetci sme potenciálnym cieľom."

Zatiaľ nie je známe, kto stojí za útokom a kto Džalilova naviedol. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy