Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Poľsku začal platiť kontroverzný zákon. Obmedzuje protesty a demonštrácie
Zdielať na

V Poľsku začal platiť kontroverzný zákon. Obmedzuje protesty a demonštrácie

VARŠAVA / Poľský prezident Andrzej Duda podpísal opozíciou kritizovanú novelu zákona o zhromažďovaní, ktorá obmedzuje právo na organizovanie protestných demonštrácií.

Protesty a demonštracie sa odteraz v Poľsku nebudú môcť konať bližšie ako 100 metrov od zhromaždenia, ktoré úrady označia za celoštátne dôležité.

Poľský prezident Andrzej Duda sporný právny predpis definitívne potvrdil až túto sobotu potom, čo sa k nemu na jeho žiadosť vyjadril ústavný súd.

Potlačenie protestov

Ten vo štvrtok dospel k záveru, že zmeny v tomto zákone sú v súlade s ústavou, hoci odporcovia vlády ho označujú za protidemokratický. Podľa kritikov môže byť novela nástrojom na potlačenie protestov.

Varšavu už v minulosti Európska komisia varovala, že v krajine ohrozuje suverenitu práva a demokracie. Vládnuca strana Právo a spravodlivosť v minulosti v parlamente presadila niekoľko zákonov, ktoré obmedzujú možnosti súdov blokovať nové právne predpisy, ktoré posilňujú jej moc.

Podľa vládnucej strany, ktorej stúpencom je aj prezident Duda, upravený zákon umožní zaistiť bezpečnosť účastníkov verejných podujatí. Agentúra AFP v tejto súvislosti poznamenala, že zhromaždenie organizovaná vládnucou stranou bývajú niekedy rušené protestnými protiakciami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy