Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Miloš Zeman bude opäť kandidovať za českého prezidenta
Zdielať na

Miloš Zeman bude opäť kandidovať za českého prezidenta

PRAHA / Najvyšší český predstaviteľ Miloš Zeman vo štvrtok v priestoroch Pražského hradu na stretnutí so svojimi stúpencami informoval, že sa v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia pravdepodobne v januári 2018, bude uchádzať o znovuzvolenie do funkcie hlavy štátu. Informáciu priniesla spravodajská televízna stanica ČT24.

Miloš Zeman ešte v prvý februárový deň pre verejnoprávnu Českú televíziu naznačil, že aj keď bude mať oficiálnu tlačovú konferenciu k tejto téme až 10. marca, svoje rozhodnutie oznámi ako prvým rádovo stovkám priaznivcov, ktorých každoročne prijíma na Pražskom hrade, a to o deň skôr.

Päťročné volebné obdobie českého prezidenta, ktorého zvolili do funkcie začiatkom roka 2013, sa skončí v marci 2018.

Potvrdil očakávanie

Prezident Miloš Zeman sa budúci rok pokúsi obhájiť prezidentský mandát. Na Pražskom hrade to povedal svojim podporovateľom pri oslave štyroch rokov od inaugurácie. ČTK to povedalo niekoľko účastníkov stretnutia.

Oficiálne svoje rozhodnutie plánuje Zeman oznámiť na piatkovej tlačovej konferencii. Že sa súčasný prezident bude uchádzať aj o druhé volebné obdobie, sa očakávalo. Vyzvali ho k tomu nedávno aj jeho spolupracovníci.

Oslava na Hrade

Zeman sa ku kandidatúre prihlásil pred niekoľkými stovkami svojich priaznivcov v Španielskej sále. Ako každý rok s nimi na Hrade oslavuje výročie svojej inaugurácie. Zeman im poďakoval, že na hrad prišli. "Chcel by som povedať, že vám som vďačný za vašu pomoc a podporu," povedal.

Dodal, že ako nesmierne malé poďakovanie za túto pomoc a podporu im ako prvým oznámi svoje rozhodnutie. "Politické vyhlásenia by mala zaznieť ako výstrel z dela. Politické vyhlásenia by nemala byť obaľovaná do bahna klamstiev. Preto vám oznamujem, že som sa rozhodol znovu kandidovať na funkciu prezidenta," povedal Zeman. Zožal za to búrlivý potlesk postojačky.

Kritika Zemana

Zeman bol do funkcie zvolený v januári 2013 a nastúpil do nej na začiatku marca toho istého roku. Vo vypätých voľbách vtedy porazil Karla Schwarzenberga (TOP 09). Jeho prezidentovanie sprevádzajú ostré strety s odporcami, ktorí kritizujú niektoré Zemanove výroky alebo názory, výber spolupracovníkov, ktorými sa obklopil, alebo vzťah k Rusku a Číne. Zeman sa aj tak teší podľa prieskumov vysokej dôvere ľudí.

Kto sa Zemanovi vo voľbách postaví, zatiaľ nie je jasné. Záujem uchádzať sa o úrad hlavy štátu doteraz oficiálne oznámili podnikateľ a textár Michal Horáček, podnikateľ Igor Sládek a lekár a aktivista Marek Hilšer. Ďalší tak ešte len chcú urobiť, časť kandidátov čakala na Zemanove rozhodnutie. Ako o možných vyzývateľoch sa hovorí napríklad o končiacom šéfovi Akadémie vied Jiřím Drahošovi, ministrovi obrany Martinovi Stropnickom (ANO) alebo bývalom veľvyslancovi v USA a Rusku Petrovi Kolářovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy