Jasno
11°
Bratislava
Hrozí nárast kriminality? Poisťovne nepreplácajú liečbu drogovo závislých neplatičov
Zdielať na

Hrozí nárast kriminality? Poisťovne nepreplácajú liečbu drogovo závislých neplatičov

BRATISLAVA / Na Slovensku hrozí nárast kriminality. Tvrdí to hlavní odborník ministerstva zdravotníctva pre závislosti. Práve liečbu závislostí sa rozhodli súkromné poisťovne nepreplácať v prípade, ak si závislý pacient neplatí zdravotné poistenie.

Súkromné zdravotné poisťovne už dlhšiu dobu odmietajú preplácať liečbu ťažko závislím chorým neplatičom zdravotného poistenia. Na jednej strane sú síce neplatiči, na strane druhej ale môžu byť hrozbou pre spoločnosť, ak sa liečiť nebudú.

"Oni sa do liečby nedostávajú a pokračujú v užívaní. Čo má za následok pokračovanie kriminality. Ohrozujú tým našu bezpečnosť," myslí si hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre závislosti Ľubomír Okrúhlica.

Bez liečby

Prvé platby neuhradili Dôvera a Union viacerým zariadeniam pre liečbu závislostí už v novembri minulého roka, kedže liečbu hradiť môžu, ale nemusia a od 1.apríla úplne prestanú.

Pri úhrade zdravotnej starostlivosti postupujeme podľa zákona, ktorý hovorí, že pacienti, ktorí majú dlh na zdravotnom poistnom, majú nárok na ošetrenie len v urgentných prípadoch," uviedol hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Ušetrené peniaze

"Neodkladná zdravotná starostlivosť je z nášho pohľadu napríklad kolaps organizmu, zlomenina, alebo akútne krvácanie. To všetko budú mať aj drogovo závislí ošetrené. Dlhodobú liečbu závislostí nemôžeme považovať za neodkladnú zdravotnú starostlivosť," dodala hovorkyňa zdravotnej poisťovne UNION Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Ročná liečba závislého pacienta stojí približne 5 000 eur. Podľa inštitútu finančnej politiky však jedno euro vložené do liečby znamená pre spoločnosť úsporu 7 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy