Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na vraždu brata vodcu KĽDR použili zbraň hromadného ničenia
Zdielať na

Na vraždu brata vodcu KĽDR použili zbraň hromadného ničenia

KUALA LUMPUR / Brat severokórejského prezidenta Kim Čong-nam zomrel približne za 15 až 20 minút od chvíle, čo bol 13. februára na letisku v Kuala Lumpur otrávený. Paralyzoval ho silný neurotoxín, ako vyplýva z výsledkov pitvy, ktoré v nedeľu zverejnil malajzijský minister zdravotníctva. Krátko pred tým úrady oznámili, že letisko v Kuala Lumpur je úplne bezpečné, bez akýchkoľvek stôp po jede.

Malajzia už v piatok informovala o tom, že Kim Čong-nama zabil nervový plyn VX. Minister zdravotníctva dnes s odvolaním sa na zistenia pri pitve spresnil, že dávka jedu bola tak vysoká, že príznaky otravy sa dostavili v priebehu niekoľkých minút.

Napadnutý ešte v zdravotníckom zariadení na letisku stratil vedomie a zomrel pri prevoze do nemocnice.

Ako z akčného filmu

"Ku smrteľnému účinku stačí, aby sa do ľudského organizmu dostalo len desať miligramov nervového plynu VX, takže predpokladám, že množstvo, ktoré vniklo do jeho tela bolo väčšie," povedal minister na tlačovej konferencii. Dávka bola podľa ministra veľmi veľká a pôsobila rýchlo a v celom tele. Takže zasiahla srdce, pľúca a vôbec všetko. 

Minister tiež oznámil, že doteraz nie sú žiadne správy o tom, že by bol jedom zasiahnutý ešte niekto iný. Avšak poznamenal, že lekári, ktorí prišli s napadnutým mužom do styku, sú pozorne sledovaní kvôli možnému neskoršiemu účinku nebezpečné látky.

Smrť Kim Čong-nama akoby vypadla zo stránok špionážneho románu. Smrtiacu látku mužovi do tváre nastriekali dve ženy, ktoré teraz tvrdia, že boli presvedčené, že sa jedná len o žart nakrúcaný skrytou kamerou pre televízny zábavný program.

Nebezpečná zbraň

Malajzia zo zosnovania zločinu doteraz priamo neobvinila severokórejskú vládu, avšak vyšetrovatelia uviedli, že jed ženám poskytli štyri Severokórejčania. Všetci štyria muži tiež hneď v deň vraždy Malajzii opustili.

VX je extrémne smrtiace látka bez farby a zápachu, ktorá podľa OSN patrí medzi zbrane hromadného ničenia. Nebezpečná je pre dýchacie cesty a v práškovej podobe poškodzuje kožu. Spôsobuje kŕče a smrť udusením. Na zabití stačí desať miligramov látky v práškovej forme; to podľa expertov zodpovedá pár zrnkám soli.

Chemické zbrane

Látka je považovaná za ešte nebezpečnejšiu ako nervový plyn Sarín, ktorý bol použitý napríklad v tokijskom metre pri útokoch v roku 1995. Zatiaľ čo Sarín sa odparí, v prípade VX môže trvať dni aj týždne, než vyprchá.

Experti tvrdia, že nervovo paralyzujúca látka, ktorá Čong-nama usmrtila takmer určite pochádza z nejakej modernej štátnej laboratória na výrobu zbraní. Jej použitie zakazuje medzinárodná dohoda. KĽDR ale túto dohodu nepodpísala a desiatky rokov rozvíjala komplexný program chemických zbraní, poznamenala agentúra AP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy