Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medzi podozrivými z vraždy Kimovho brata je aj severokórejský diplomat
Zdielať na

Medzi podozrivými z vraždy Kimovho brata je aj severokórejský diplomat

KUALA LUMPUR / Malajzijská polícia identifikovala ďalších dvoch podozrivých z vraždy brata severokórejského vodcu Kim Čong-nama. Jeden z nich je druhý tajomník severokórejského veľvyslanectva v Malajzii, druhý je napojený na severokórejskú leteckú spoločnosť Air Koryo.

Kim Čong-nama otrávili 13. februára jedovatou látkou, ktorú mu nastriekali do tváre. V Kuala Lumpur čakal na svoj let do Macaa, kde dlhodobo žil. Južná Kórea z atentátu obvinila severokórejských agentov.

Náročný výcvik

Malajzijská polícia v piatok zatkla Ri Čong-čchola, ktorý žije v Malajzii viac ako tri roky. Polícia chytila aj dve ženy, jednu s indonézskym a druhú s vietnamským pasom, a priateľa jednej z nich. Obe ženy mali prejsť výcvikom, aby Kimovi rozotreli jed po tvári a následne si umyli ruky.

​Polícia pátra po ďalších štyroch občanoch KĽDR, ktorí opustili Malajziu v čase, kedy bol spáchaný atentát. Vyšetrovatelia predpokladajú, že odleteli do Pchjongjangu.

Playboy a hráč

Telo zavraždeného je v márnici vzhľadom na mimoriadnu citlivosť prípadu pod ochranou ozbrojených síl. Násilná smrť Kimovho brata vyvolala napätie v diplomatických vzťahoch medzi Malajziou a KĽDR.

Kim Čong-nam bol najstarším synom bývalého vodcu Kim Čong-ila. Mal povesť playboya, hráča v kasínach a dlhé roky bol tŕňom v oku v celej KĽDR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy