Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
CNN: Venezuela vydávala pasy a víza ľuďom napojeným na terorizmus
Zdielať na

CNN: Venezuela vydávala pasy a víza ľuďom napojeným na terorizmus

TOLEDO / Vo Venezuele vydávali pasy a víza aj ľuďom napojeným na terorizmus, tvrdí bývalý právny poradca, ktorý pôsobil na venezuelskom veľvyslanectve v Iraku, Misael Lopez. Vláda ale tieto obvinenia popiera, píše CNN.

Miseal Lopez tvrdí, že odhalil podvod s predajom pasov a víz. Podľa neho bolo plánom predať dokumenty za tisíce dolárov. Opakovane na to upozornil vládu, ktorá ale na jeho prekvapenie nijako nereagovala, píše CNN

"Človek nemôže byť policajtom a paralelne zlodejom," hovorí. "Rozhodol som sa byť policajtom a urobiť správnu vec," dodáva.

Závažné nezrovnalosti vo vydávaní venezuelských pasov a víza, vrátane tvrdenia, že pasy vydali aj ľuďom s väzbami na terorizmus potvrdila aj televízia CNN.

Jeden z dôverných dokumentov, ktorý televízia získala, spája venezuelskú viceprezidentku Tareck El Aissami so 173 pasmi a identifikačnými dokladmi, ktoré vydali ľuďom zo Stredného východu, vrátane obyvateľov napojených na teroristickú skupinu Hizballáh.

Lopez sa v nepríjemnej situácii ocitol v prvý júlový deň v roku 2013. Jeho nový šéf, venezuelský veľvyslanec Jonathan Velasco, mu dal špeciálnu obálku. "Bola plná víz a pasov," prezrádza. "Povedal mi, ´Zober to, to je milión dolárov´. Myslel som si, že je to vtip. Potom mi ale povedal, že ľudia platia obrovské peniaze, aby dostali víza a pasy a mohli z krajiny odísť," spomína.

Lopezovi trvalo mesiac, kým mu došlo, že nejde o vtip. Jeden zo zamestnancov veľvyslanectva, ktorý pracoval ako tlmočník, mu potvrdil, že za tisíce dolárov naozaj predávajú dokumenty, aby ľudia mohli opustiť krajinu. Prísť k peniazom mohol aj Lopez, no odmietol.

"Predpokladám, že medzi nimi môžu byť teroristi, a preto som tú ponuku odmietol," vysvetlil.

Zoznam s menami

Lopez počas svojho pôsobenia na veľvyslanectve dokonca objavil dokument, na ktorom bolo 21 arabských mien a priradené čísla pasov, s ktorými mohli vycestovať kamkoľvek do sveta. Vyšetrovanie televízie CNN ale odhalilo, že 20 z 21 identifikačných čísel je registrovaných na hispánske mená, nie na spomínané arabské.

Lopez dokonca tvrdí, že na zozname bolo meno drogového dílera, ktorý sa narodil v Iraku, ale dostal venezuelský pas.

Venezuelská vláda obvinenia Lopeza odmieta. Rovnaký postoj zaujal aj jeho niekdajší šéf.

"Veľvyslanectvo je otvorené a pripravené podrobiť sa auditu či vyšetrovaniu. Nemám čo skrývať a nemám ani strach. Som presvedčený o tom, že počas môjho pôsobenia ambasáda nikdy nepredávala ani neobchodovala s venezuelskou národnosťou," napísal v e-maili.

Vyjadrila sa aj ministerka zahraničných vecí Delcy Rodriguez. "Ten človek nevie, čo hovorí," uviedla. Povedala, že obvinenia z predaja cestovných pasov a víz sú absolútne vymyslené.

Obvinenia, že krajina vydáva cestovné pasy ľuďom, ktorí nie sú Venezuelčania, sa prvýkrát objavili ešte v čase, keď bol prezidentom Hugo Chavez.

Venezuelský pas umožňuje vstup bez víz do viac ako 130 krajín, vrátane 26 krajín Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy