Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rumunská vláda zrušila sporné nariadenie týkajúce sa korupcie
Zdielať na

Rumunská vláda zrušila sporné nariadenie týkajúce sa korupcie

BUKUREŠŤ / Rumunská vláda na nedeľnom mimoriadnom zasadnutí zrušila nariadenie, ktorým chcela odstrániť postih za niektoré korupčné trestné činy a za zneužívanie úradného postavenia.  Oznámila to televízia Digi24.

Kabinet pre tento zámer v posledných dňoch čelil rozsiahlym demonštráciám v Bukurešti aj v ďalších rumunských mestách. Vláda Sorina Grindeanua plánuje zverejniť dokumentáciu o diskusii, ktorá predchádzala prijatiu kontroverzného nariadenia. Grindeanu v sobotu vyhlásil, že nariadenie nebolo zlé, ale že sa ho nepodarilo občanom dostatočne vysvetliť. Predstava kabinetu, že úrady nebudú stíhať rad korupčných skutkov, vyvolala odmietavé reakcie aj v rámci Európskej únie.

Kabinet schválil memorandum o odtajnení stenografického záznamu o rokovaní vlády 18. mája minulého roka a 31. januára tohto roku, pri ktorých o trestnoprávnych zmenách išlo. Grindeanu dal zároveň pokyn ministrovi spravodlivosti Florina Iordacheovi, aby pripravil hodnotenie činnosti svojho rezortu. Premiér už skôr dal najavo, že práve Iordache má na svedomí zlú komunikáciu s verejnosťou v celej záležitosti.

Proti vládnemu nariadeniu posledný týždeň po celom Rumunsku demonštrovali desaťtisíce ľudí. Účastníci protestných akcií vyjadrovali nespokojnosť s tým, že aktéri korupčného konania majú byť nepotrestaní, a prejavovali obavu, že sa na slobodu v niektorých prípadoch dostanú už usvedčení a odsúdení páchatelia trestných činov.

K odporcom nariadenia sa pridal prezident Klaus Iohannis, ktorý už 2. februára vo veci podal sťažnosť na ústavný súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy