Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z preplnených väzníc púšťajú trestancov, ľudia protestujú
Zdielať na

Z preplnených väzníc púšťajú trestancov, ľudia protestujú

BUKUREŠŤ / Okolo 200 000 až 250 000 ľudí demonštrovalo v rumunskej metropole Bukurešť a v ďalších piatich desiatkach miest po celej krajine na protest proti rozhodnutiu novej vlády omilostiť tisíce väzňov s cieľom uľaviť preplneným väzniciam. Podľa agentúry AFP sa len v hlavnom meste zišlo 100 000 osôb. Rumunská vláda večer prišla s verdiktom, že stiahne kontroverzné nariadenie o beztrestnosti niektorých korupčných činov, proti ktorému v uplynulých dňoch protestovali v uliciach Bukurešti i ďalších rumunských miest státisíce ľudí. jrm ank

Podľa Grindeanua vláda nariadenie formálne stiahne na nedeľňajšom zasadnutí. Oznámil tiež, že bude chcieť do debaty o reforme justičného systému zapojiť verejnosť, ktorej časť sa proti nariadeniu kabinetu postavila. Aj v sobotu sa v uliciach hlavného mesta Rumunska zhromaždilo približne 70.000 demonštrantov.

"Vláda chce legalizovať kriminalitu bielych golierov, ktorá je tá najzákernejšia," vyhlásil jeden z účastníkov demonštrácie v Bukurešti, 43-ročný bankový úradník Sergiu. So svojou manželkou prejavil odhodlanie chodiť na manifestácie každý deň, kým vraj nebude opatrenie opäť zrušené.


"Cítim sa ako v roku 1989," pridala sa 50-ročná lekárnička Daniela so spomienkou na nepokoje, ktoré vtedy vyústili v pád diktátora Nicolae Ceauceska. "Už neprijmeme, aby s nami vláda zneužívajúca svoje právomocí konala ako s ovcami," dodala.

Vláda chce prepustiť 2 500 odsúdených - najmä tých, ktorí si odpykávajú tresty nižšie ako päť rokov a pri ktorých nešlo o zločiny sexuálnej povahy, zločiny násilné či korupčné. Kabinet tiež navrhuje znížiť na polovicu tresty väzňom starším šesťdesiat rokov, tehotným ženám a odsúdeným s malými deťmi.

Odpor vzbudzuje tiež vládny zámer novelizovať prostredníctvom nariadenia aj trestný zákonník, z ktorého by profitovali aj mnohí politici podozriví z korupcie. To kritizoval aj rumunský prezident Klaus Iohannis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy