Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rukopis Lecha Walesu sa zhoduje s písmom agenta komunistickej strany menom Bolek
Zdielať na

Rukopis Lecha Walesu sa zhoduje s písmom agenta komunistickej strany menom Bolek

VARŠAVA / Experti potvrdili, že rukopis legendárneho vodcu protikomunistického hnutia Solidarita, prvého priamo zvoleného poľského prezidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier Lecha Walesu sa zhoduje s písmom agenta komunistickej tajnej polície pod krycím menom Bolek.

Podľa Jaroslawa Szareka, šéfa Inštitútu národnej pamäti (IPN), ktorý má v Poľsku na starosti vyšetrovanie zločinov komunizmu a nacizmu, bádatelia ústavu po dlhoročnom výskume už skôr dokázali, že Walesa bol od decembra 1970 do júna 1976 tajným spolupracovníkom tajnej polície. Donášal na svojich kolegov a bral za to peniaze.

Sám Walesa doteraz všetky obvinenia odmietal ako lživé. Zložku agenta s krycím menom Bolek našli v pozostalosti posledného poľského komunistického ministra vnútra Czesława Kiszczaka. Spis obsahuje 575 strán; väčšinou ide o hlásenia ručne písané tajnými policajtmi, niektoré listiny však písal priamo Bolek. Podľa Walesa boli sfalšované.

Walesu už v roku 2000 zvláštny lustračný súd zbavil obvinenia zo spolupráce so Štátnou bezpečnosťou. Poľská spoločnosť je však v pohľade na jeho prípad dlhodobo rozdelená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy