Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trump sa inšpiroval Ficom, tvrdí Washington Post
Zdielať na

Trump sa inšpiroval Ficom, tvrdí Washington Post

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Už viac ako rok, prezident Donald Trump dáva jasne najavo, čo si myslí o utečencoch a ďalších moslimských cudzincoch, ktorí sa snažia dostať do USA. Nie sú vítaní. Trumpova rétorika počas volebnej kampane znepokojovala mnoho Američanov aj cudzincov.

Trumpovi priaznivci sa vysmievali údajnej hystérii jeho kritikov. Trvali na tom, že Trumpa treba brať ako kandidáta vážne, ale nie doslovne.

Teraz je ale jasné, že sme ho všetci mali brať aj vážne, aj doslovne. V piatok podpísal výkonné nariadenie s cieľom dôkladne posilniť kontrolu moslimských imigrantov, ktorí chcú prísť do USA. Tá aspoň dočasne zablokuje vstup utečencov a občanov siedmich krajín s moslimskou väčšinou - a rozpútal chaos nielen na amerických letiskách.

Trump našiel spoločné slová s viacerými radikálnymi, populistickými či protiimigrantskými politikmi v Európe, ktorí hlásajú podobnú verziu rozhnevaného kultúrneho nacionalizmu a odmietajú voľný obchod, medzinárodné inštitúcie a ďalšie základy liberálneho globálneho poriadku. Ich popularita rástla spolu s tou Trumpovou a inšpirovala aj amerického prezidenta.

Washington Post píše, že taktiku rozlišovať medzi kresťanskými a moslimskými utečencami, ktorú cítiť z Trumpovho protimigračného nariadenia, už v roku 2015 presadzoval slovenský premiér Robert Fico. "Islam na Slovensku nemá miesto“.

Trump na Facebooku v nedeľu večer napísal, že zoznam krajín uvedených v zákaze vypracovala už Obamova administratíva. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy