Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ekonomike sa darí, Slovensko dostalo A+
Zdielať na

Ekonomike sa darí, Slovensko dostalo A+

BRATISLAVA / Slovensku sa ekonomicky darí, nezamestnanosť klesá a platy stúpajú. A vyzerá to tak, že by to mohlo pokračovať. Svetová agentúra pre hodnotenie výkonnosti ekonomiky Standard and Poor’s Slovensku verí. Ustáli sme aj našu pozíciu A+. Stále sa nám nedarí dostať medzi tých úplne najlepších, medzi ktorými sú aj Česi.

Od agentúry Standard and Poor´s Slovensko dostalo hodnotenie A+ so stabilným výhľadom. A aj keď to tak nevyzerá, nie je to najlepšia pozícia. Výhľad ale máme dobrý. Tabuľka ratingovej agentúry je rozdelená do hlavných troch množín a Slovensko je na vrchu strednej. Na základe toho agentúra predpovedá ekonomický rast, znižovanie dlhu a pokračujúci záujem zo strany investorov.

Agentúra vo svojom hodnotení očakáva rast Slovenska v rokoch 2017 až 2020 na úrovni 3 percent ročne.  "Jaguar so sebou pritiahne ďalšie subdodávateľské investície v objeme zhruba 100 miliónov eur," povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. 

Dôvodov, prečo Slovensko nepatrí medzi najlepšie krajiny, je viac. Napríklad regionálne rozdiely, starnutie populácie a pretrvávajúca dlhodobá nezamestnanosť. "Dlhodobá nezamestnanosť je dlhodobým a dlho neriešeným problémom a potom je to veľký problém demografie, v tom sme úplne zle na tom," povedal analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy