Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kanaďania vás privítajú, pozval premiér Trudeau do krajiny utečencov
Zdielať na

Kanaďania vás privítajú, pozval premiér Trudeau do krajiny utečencov

MONTREAL / Kanadský premiér Justin Trudeau vyzval v sobotu utečencov, aby prišli do Kanady. Reagoval tak na nariadenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorým pozastavil program prijímania utečencov do USA na štyri mesiace a na neurčitý čas zakázal vstup Sýrčanom.

"Vás, čo utekáte pred prenasledovaním, terorom a vojnou, Kanaďania privítajú. Bez ohľadu na vašu vieru. Rôznorodosť je našou silou. V Kanade ste vítaní," napísal Justin Trudeau na Twitteri.

Zverejnil aj fotografiu z decembra 2015, na ktorej víta sýrske dievča na letisku v Toronte.

https://twitter.com/JustinTrudeau/status/825438460265762816

Trump v piatok 27. januára podpísal nariadenie platné 90 dní, na základe ktorého mali úrady robiť "mimoriadne dôkladné preverovanie" utečencov a ktoré zakazovalo všetkým cestujúcim zo siedmich prevažne moslimských krajín vstup na územie USA. Išlo o občanov Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu.

​Kanada je známa ústretovým postojom k utečencom. Trudeau od svojho zvolenia do úradu až do januára 2017 privítal už takmer 40.000 Sýrčanov, utekajúcich pred súčasným konfliktom vo vlasti.

Trudeau sa chce o úspešnej kanadskej utečeneckej politike rozprávať aj s Trumpom. Trudeau má podľa očakávania čoskoro navštíviť Biely dom.

Americká federálna sudkyňa v New Yorku medzitým nariadila mimoriadne dočasné pozastavenie zákazu vstupu na územie USA, ktorý zaviedol prezident Trump a ktorý platil pre občanov zo siedmich krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom. Sudkyňa rozhodla, že tí ľudia, ktorí sa už nachádzajú v USA s platnými vízami, môžu zostať. Úrady teda nemôžu deportovať ľudí pochádzajúcich z krajín, ktorých sa týkal Trumpov zákaz vstupu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy