Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Súd dal stopku Trumpovmu príkazu, zakázal deportovať cudzincov
Zdielať na

Súd dal stopku Trumpovmu príkazu, zakázal deportovať cudzincov

WASHINGTON / Americký súd v sobotu dočasne zakázal deportácie cudzincov, ktorí už sú na území Spojených štátov a vzťahuje sa na nich migračný výnos nového prezidenta Donalda Trumpa. Súd ochránil pred výkonom Trumpovho príkazu až niekoľko stoviek ľudí, ktoré úrady väčšinou zadržali na letiskách s platnými americkými vízami a hrozila im deportácia.

Newyorská sudkyňa Ann Donnelly vyhovela žalobe Americkej únie občianskych práv, ktorá napadla Trumpovo rozhodnutie nevpustiť do krajiny ľudí z niektorých moslimských štátov, ktorí sú už v tranzitnom priestore letísk. Súdny príkaz tieto osoby, ktorých sú podľa odhadov Americkej únie občianskych práv až dve stovky, chráni pred vyhostením a zaručuje im možnosť zostať v Spojených štátoch. 

"Popravde, ani nevieme, či bude ľuďom povolené nastúpiť do lietadiel. Tento príkaz ochráni tých, ktorým bude umožnené zostať na americkej pôde," priblížil právnik Únie Lee Gelernt. 

Americké aerolinky začali po piatkovom vydaní Trumpovho nariadenia z letov do Spojených štátov vylučovať obyvateľov Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu, ktorých vstup do USA prezident dočasne zakázal. Niektorých z tých, čo sa do USA dostali, zadržali na letiskách. Pre to napríklad pred newyorským terminálom J.F. Kennedyho demonštrovalo niekoľko stoviek Američanov. 

​Trump, ktorý zároveň dočasne pozastavil proces prijímania imigrantov do Spojených štátov, chce obmedzenie uvoľniť až po sprísnení previerok potenciálnych prisťahovalcov z krajín, ktoré Washington považuje za rizikové pre terorizmus. Prezident v sobotu vyhlásil, že jeho krok funguje a nie je namierený proti moslimom. 

Trumpov príkaz odsúdili nielen demonštranti či viacerí politici Demokratickej strany, ale aj vedenie mnohých technologických firiem zamestnávajúcich mnohých cudzincov. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy