Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zima bude pokračovať, mrazy vystrieda sneh
Zdielať na

Zima bude pokračovať, mrazy vystrieda sneh

SLOVENSKO / Január skončil po dlhých 30 rokoch ako mesiac, ktorý bol studený. Vpád arktického vzduchu k nám priniesol začiatkom mesiaca prekonávanie dlhodobých teplotných rekordov a pokles teploty až pod mínus 35 stupňov Celzia na severe nášho územia.

Sneh a studené počasie podporované vpádmi ďalšieho studeného vzduchu v týchto dňoch opäť priniesli pokles teploty v noci až pod mínus 20 stupňov a celodenné mrazy na mnohé miesta krajiny.

"Zároveň zosilnela inverzia, teda doliny, kotliny a nížiny mrznú a naše kopce sa vyhrievajú a teplota sa dostáva nad 5 stupňov Celzia," približuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Predpoveď na najbližšie dni

Ďalšie dni bude pokračovať stále zima. "Ale v utorok naše počasie spestrí postup teplého frontu, ktorý prinesie sneženie na mnohé miesta Slovenska a na kopcoch môže napadnúť okolo 15 centimetrov snehu. Sneh sa opäť objaví aj v nížinách, kde to bude do 4 do 7 centimetrov nového snehu, ktoré môžu priniesť problémy v doprave," informuje Miriam Jarošová. 

Za teplým frontom sa začne otepľovať. "Prejaví sa to výrazným zmiernením nočných mrazov a odvážnejším vzostupom teploty nad nulu na viacerých miestach Slovenska. Postupne sa hranica sneženie začne dvíhať, na západe od stredy, štvrtka hranica sneženia sa zdvihne na 700 až 900 metrov. Teplota v piatok by v nížinách mohla dosiahnuť až sedem až osem stupňov Celzia," hovorí meteorologička.

Podľa Miriam Jarošovej na prelome mesiacov sa vyskytne na Slovensku sneh a mráz. "Ale potom by sa už malo prejaviť prúdenie od západu, od Atlantického oceánu," uzatvára meteorologička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy