Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Trump svojím príkazom narobil chaos, posádky aeroliniek majú problémy
Zdielať na

Trump svojím príkazom narobil chaos, posádky aeroliniek majú problémy

NEW YORK / Nariadenie amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasne zakázať vstup do krajiny občanom siedmich afrických a blízkovýchodných krajín letecký priemysel zaskočilo. Vstúpiť do Spojených štátov tak nemohli posádky leteckých spoločností z týchto krajín, informovalo e-mailom rozoslané vyhlásenie Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu.

Americké aerolinky začali po piatkovom vydaní Trumpovho nariadenia z letov do Spojených štátov vylučovať občanov Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu, ktorých vstup do USA prezident dočasne zakázal. 

Nariadenie sa ale vzťahuje aj na posádky lietadiel a niektoré letecké spoločnosti budú mať problémy s výberom leteckého personálu pre lety do USA, uviedlo Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu. Aerolinkám tiež hrozia obchodné straty. Napríklad v roku 2015 Spojené štáty navštívilo 35 000 ľudí z Iránu. 

"Väčšina tohto najnovšieho vývoja sa odohrala cez víkend, kedy bol navyše podporný tím Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu na služobnej ceste. Bohužiaľ tak naša reakcia bola pomalšia, než by sme chceli," uviedlo združenie. "Ešte je treba zodpovedať celý rad otázok," dodalo. 

Deväťdesiat dní

Nariadenie prezidenta Trumpa zakazuje na 90 dní vstup do USA držiteľom pasov zo siedmich spomínaných krajín. Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu dostalo informáciu, že občania s trvalým povolením na pobyt v USA, teda držitelia zelených kariet z týchto krajín, budú zo zákazu vylúčení. 

​Oficiálny činiteľ Trumpovej vlády ale novinárom povedal, že držitelia zelených kariet z daných krajín musia kontaktovať americký konzulát a zistiť, či sa môžu vrátiť. To ku zmätku leteckých spoločností len prispelo. 

Trump, ktorý zároveň dočasne pozastavil proces prijímania imigrantov do USA, chce obmedzenie uvoľniť až po sprísnení previerok potenciálnych prisťahovalcov z krajín, ktoré Washington považuje za rizikové. Prezident v sobotu vyhlásil, že jeho krok funguje a nie je namierený proti moslimom. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy