Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Banky sa pripravujú na rozpad Eurozóny
Zdielať na

Banky sa pripravujú na rozpad Eurozóny

DAVOS / Pripravujeme sa na rozpad Eurozóny. Priznali to niektoré veľké banky počas medzinárodného ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. Znervózňuje ich totiž situácia v niektorých členských krajinách, kde stále viac rastú populistické strany, ktoré hrozia odchodom z menového spoločenstva.

Podľa ekonomického denníka sa šéfovia bánk obávajú v takom prípade veľkého úverového zaťaženia v pomere k vkladom. V prípade odchodu krajiny, kde pôsobia, by im to mohlo spôsobiť veľké straty.

"V Taliansku, napríklad, by sa aktíva zmenili na líry, no záväzky by mohli potenciálne ostať v eurách,“ hovorí výkonný riaditeľ ING Ralph Hamers.

Hodnota líry by v pomere k euru veľmi rýchlo padla a to by pre banku znamenalo straty. Bankári sa takýchto scenárov boja pre aktuálnu situáciu, ktorá sa deje v Európe, ale aj vo svete. Máme za sebou brexit, aj keď Británia nebola členom menovej únie, ale podobný osud môže postihnúť ďalšie krajiny.

Prvou skúškou bude Holandsko, kde sa Strana slobodných môže stať víťazom volieb. Minimálne v štrnástich krajinách sú aktívne politické strany, ktoré žiadajú vystúpenie z Únie. Vrátane Slovenska.

Predčasný katastrofický scenár

Najväčšie riziko predstavuje Taliansko, kde by mohli mať tento rok predčasné voľby. Krajina bojuje s nízkym rastom a sociálnymi problémami. Mnohí z toho vinia euro. V každom prípade, ak by sa finančné domy začali výraznejšie sťahovať z niektorých krajín, ohrozí to tamojší bankový systém a ich financovanie by musela výraznejšie zatiahnuť Európska centrálna banka.

Keby k takémuto scenáru došlo, pocítiť by sme to mohli aj my na Slovensku, najmä tí, čo majú napríklad hypotéky. Podľa bankovej analytičky ide však o predčasný katastrofický scenár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy