Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
POKUS: Používate ústnu vodu? Môžete po nej nafúkať
Zdielať na

POKUS: Používate ústnu vodu? Môžete po nej nafúkať

ORESKÉ / Hoci vodič nafúkal 1,29 promile alkoholu, skutok nie je trestným činom. Na internete sa hneď strhla búrlivá diskusia. Vodič sa totiž vyhovoril na ústnu vodu s obsahom alkoholu. Sudca jeho dôvod uznal a to aj napriek tomu, že pri opakovanej skúške vodič nafúkal ešte viac. Prečo?

Podľa našich zákonov je totiž jasné, že ak nafúkate nad 1 promile, ide o trestný čin ohrozovania pod vplyvom návykovej látky, pričom vám hrozia až dva roky väzenia. Igor tvrdil, že nepil a tesne pred kontrolou si vypláchol ústa ústnou vodou s obsahom alkoholu. 

"Pokiaľ sa nachádzajú v dutine ústnej, tak dôjde k ovplyvneniu dychovej skúšky a neznamená to, že má kontrolovaná osoba alkohol aj v krvi," hovorí Ľubomír Straka, zástupca prednostu Ústavu súdneho lekárstva UK Martin.

A tak policajti skúšku zopakovali. Po 13. minútach mal alkohol v dychu vodiča prekvapivo vyššiu hodnotu, 1,29 promile. Pre hliadku to bol adekvátny dôkaz opilosti a tak odber krvi neriešili. Vodič tiež nie.

Urobili sme pokus

Počas nášho testu sme použili tú istú ústnu vodu, na ktorú sa odvolával vodič ako aj ten istý druh dregeru, ktorý použila hliadka. Po minúte dreger ukázal neuveriteľných 2,1 miligramu čo je viac ako 4 promile alkoholu v dychu. Po pár minútach klesla hodnota takmer štrnásťnásobne. Nuž a po 13 minútach bola hladina alkoholu v dychu nulová. 

Ako je teda možné, že vodiča, ktorý nafúkal ešte viac aj po opakovanej dychovej skúške, sudca oslobodil?

"V odborných kruhoch sa považuje hodnota 10 minút za dostatočný interval na to, aby ten alkohol z dutiny ústnej vyprchal, prípadne tie chemické látky. Aby dychová analýza mohla byť teda objektívna," dodáva Ľubomír Straka.

Pre policajný zbor stanovili výrobcovia dychových analyzátorov tento interval pre istotu na 15 minút. V spomínanom prípade si však hliadka tento čas akosi neustrážila a vodičovi dala opätovne fúkať po 13. minútach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy