Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Britská vláda potrebuje súhlas poslancov na začatie rokovaní o odchode z EÚ
Zdielať na

Britská vláda potrebuje súhlas poslancov na začatie rokovaní o odchode z EÚ

LONDÝN / Britský najvyšší súd v utorok pomerom hlasov osem ku trom rozhodol, že vláda musí mať súhlas britského parlamentu ku začatiu rokovania o odchode z Európskej únie. To by podľa pozorovateľov mohlo oneskoriť vystúpenie z európskeho bloku. Verdikt ale nezvráti výsledok júnového referenda, v ktorom sa pre takzvaný brexit rozhodli britskí voliči. Hovorca premiérky Theresy May v reakcii na súdny verdikt uviedol, že to nič nemení na plánoch vlády, a brexit bude spustený do konca marca.

Súd taktiež jednomyseľne rozhodol, že k procesu odchodu z EÚ sa už nemusí vyjadrovať škótsky, severoírsky ani waleský parlament. Štátny zástupca Jeremy Wright uviedol, že je rozsudkom sklamaný, no vláda sa musela podriadiť.

Britskí poslanci tak podľa denníka The Guardian začnú v najbližších dňoch prerokúvať zákon, ktorý vláde umožní začať s Bruselom rozhovory o odchode.

Očakáva sa, že parlament bude výsledok ľudového hlasovania rešpektovať. Labouristická opozícia ale už uviedla, že sa bude usilovať o to, aby poslanci mali šancu brexitové jednanie ovplyvniť.

Vláda chce začať rokovania o opustení EÚ do konca marca, ale špekulovalo sa, že by to mohlo byť ešte skôr. Premiérka May v nedávnom prejave oznámila nekompromisný odchod krajiny z Európskej únie. Londýn neusiluje ani o čiastočné, ani o pridružené členstvo. Mieni vystúpiť z jednotného trhu a z ďalších únijných štruktúr, vrátane súdneho systému. Chce mať kontrolu nad prílivom ľudí z únijných krajín a má záujem uzavrieť s EÚ úplne novú colnú dohodu.

Na britskú justíciu sa pre brexit obrátila investičná manažérka Gina Miller a kaderník Deir dos Santos, ktorí argumentovali tým, že brexitom prídu Briti o určité práva. Napríklad o právo na voľný pohyb v rámci členských krajín únie. To sa podľa navrhovateľov nemôže stať bez súhlasu parlamentu. Za pravdu im už dal aj súd nižšej inštancie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy