Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prvá dáma USA: Bude po boku prezidenta viac manželka alebo dcéra?
Zdielať na

Prvá dáma USA: Bude po boku prezidenta viac manželka alebo dcéra?

WASHINGTON / Zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta znamená pre Američanov aj to, že sa môžu tešiť na novú prvú dámu. Niektorí si ale kladú otázku, či bývalá modelka pôvodom zo Slovinska túto úlohu zvládne. Melania Trump to totiž po Michelle Obama nebude mať ľahké.

Bude to zmena. Michelle Obama nahradí Melania Trump. V poradí tretia manželka Donalda Trumpa má určite plno neodškriepiteľných predností. Vystriedať ale v pozícii prezidentovej manželky obľúbenú Michelle Obama nie je práve jednoduchá úloha. Zasvätenci napriek tomu tvrdia, že sa to zvládnuť dá.

"Najväčšou výhodou tejto pozície je, že neexistuje jej oficiálna náplň. Každá žena si ju skrátka môže prispôsobiť tak, ako to vyhovuje jej," vysvetľuje spolupracovníčka Laury Bush Anita McBride.

Melania alebo Ivanka? 

Melania Trump sa už pred voľbami nechala počuť, že chce byť veľmi tradičnou prvou dámou stojacou pevne po boku prezidenta. Rada by podľa vlastných slov pokračovala v šľapajách Betty Ford či Jackie Kennedy. Ak by navyše všetko nevychádzalo podľa plánu, prvá dáma v tom nemusí zostať sama.

"V minulosti sme už zažili prípady, keď sa po boku prezidenta začali objavovať aj ďalší členovia jeho rodiny," dodáva.

A podobne to môže dopadnúť aj tentokrát. Do popredia sa totiž derie Trumpova dcéra z prvého manželstva Ivanka, ktorá svojho otca vytrvalo a dlhodobo podporovala.

"On nie je politicky korektný. Práve to ale máme na ňom radi, však?" skonštatovala dcéra Ivanka Trump.

Pokojne sa tak podľa odborníkov môže stať, že o tradičné úlohy prvej dámy sa Melania s Ivankou podelia. Prvá dcéra ostatne na nič nečaká. Už pred inauguráciou prezidenta si kúpila rezidenciu stojacu v blízkosti Bieleho domu.

Prvá dáma

Prvá dáma Spojených štátov je neeoficiálne označenie pre manželku prezidenta Spojených štátov amerických, ktorá spolu s deťmi tvorí prvú rodinu Spojených štátov. Pokiaľ prezident nemá manželku, úlohu prvej dámy plní žena z rodinného kruhu prezidenta.

V roku 1789 po voľbe prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona sa Kongres uzniesol pre oficiálne titulovanie prezidenta a jeho manželky na "Mr. President and Mrs. Washington" ("pán prezident a pani Washingtonová)

V prvých desaťročiach 19. storočia sa kládol dôraz na "ľudové" spoločenské spôsoby, preto vzniklo oslovenie "Mrs. President" (pani prezidentová) či "Presidentess" (prezidentka).

V 70. rokoch 19. storočia sa používalo oslovenie "First Lady of the Land" ("prvá dáma krajiny"). Prvou takouto titulovanou prezidentovou manželkou bola Lucy Webb Hayes, manželka rpezidenta Rutherforda B. Hayesa. V nasledujúcich rokoch sa toto oslovenie dostalo aj do konverzačných slovníkov a začalo sa všeobecne presadzovať.

Do prvej tretiny 20. storočia boli titulom "First Ladies" v Spojených štátoch oslovované všetky slávne i významné ženy, medzi ktoré, samozrejme, patrila i prezidentova manželka. Časom sa tento titul obmedzi len pre prezidentovu manželku, lebo narastal význam inštitúcie prvej dámy až do súčasnej významnej pomocnej inštitúcie prezidentského úradu.

Doteraz bol jediným slobodným prezidentom James Buchanan. Úlohy prvej dámy sa zhostila jeho neter Harriet Lane.

Hlavnou úlohou prvej dámy je najmä reprezentovať svojho manžela - prezidenta. Ostatné úlohy si prispôsobuje každá prvá dáma osve.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy