Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Po páde lietadla prišiel chlapec o celú rodinu
Zdielať na

Po páde lietadla prišiel chlapec o celú rodinu

BIŠKEK / Najmenej 37 ľudí zahynulo v pondelok pri zrútení tureckého nákladného lietadla na obytnú oblasť neďaleko medzinárodného letiska pri kirgizskej metropole Biškek. O celú svoju rodinu prišiel aj deväťročný chlapček, ktorý navštevuje školu v susednej dedine. Akonáhle ale videl padať lietadlo, ponáhľal sa domov. Nikto z jeho rodiny už ale nežil.

Podľa údajov kirgizského ministerstva pre mimoriadne situácie si letecké nešťastie vyžiadalo najmenej 37 mŕtvych. Identifikovať sa podarilo zatiaľ 17 obetí, väčšinu tvoria miestni obyvatelia. Ministerstvo taktiež potvrdilo, že v čase pristávania bola na letisku Manas hmla, stav počasia však podľa neho nebol kritický.

Ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na zdroje v Kirgizsku uviedla, že stroj pravdepodobne minul pristávaciu dráhu a narazil do obytných domov tvoriacich osadu pri letisku. Podľa zdrojov z kirgizskej vlády je možnou príčinou zrútenia sa lietadla chyba pilota.

"Rúcal sa na nás dom a ja som sa bál o svoje deti, že môžu zomrieť," tvrdí jeden z obyvateľov obce, ktorý nešťastie prežil. "Spali sme doma tak ako zvyčajne. Zobudil som, lebo som videl v okne niečo červené. Nemal som čas ale zisťovať, čo sa deje," dodáva. 

"Akonáhle sme vyšli z domu, utekali sme k susedom a čakali tam na brata. Ale ostatné domy boli v plameňoch, všetky sa rúcali. Akoby sa triasla zem, všetko bolo zničené. Vďaka Bohu, že sme sa len zranili a zostali sme nažive," podotkol. 

Nákladné lietadlo smerujúce z Hongkongu do Biškeku havarovalo neďaleko cieľového letiska približne o 07.20 h miestneho času (02.20 h SEČ). Na mieste pádu sa našla prvá z dvoch z tzv. čiernych skriniek. Nájdený záznamník hlasov v pilotnej kabíne zaslali do Moskvy, kde sa podrobí analýze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy