Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Revolučný plán Rusov: Ľudia narodení po roku 2014 si už cigarety nekúpia
Zdielať na

Revolučný plán Rusov: Ľudia narodení po roku 2014 si už cigarety nekúpia

MOSKVA / Ruské ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo sťažiť tamojším fajčiarom život. Prišlo s návrhom, podľa ktorého si ľudia narodení po roku 2014 už cigarety v krajine nekúpia. Okrem toho chystajú aj ďalšie podobné opatrenia: v pláne majú zaviesť aj dlhší pracovný čas pre fajčiarov, nové dane, zakázať vodné fajky v kaviarňach a balenia všetkých značiek štandarizovať.

V praxi by to znamenalo, že dnešné dvojročné, od nich mladšie, ale aj deti, ktoré sa ešte len majú narodiť, by si po roku 2033 cigarety nekúpili. Plán ale ešte musí schváliť vláda.

Objavujú sa aj hlasy, že to pomôže ilegálnemu obchodu. Ministerstvo sa ale bráni a obhajuje sa číslami - približne 300 až 400-tisíc Rusov zomrie každoročne na následky fajčenia. V krajine je pritom zakázané fajčiť v reštauráciách už od roku 2013. 

"V roku 2033 sa zákaz predaja tabakových výrobkov pre ľudí narodených po roku 2014 nebude javiť ako extrémne opatrenie, ale úplne logická súčasť vývoja," uviedla podľa Rádia Slobodná Európa expertka ruského ministerstva zdravotníctva Marina Gambarjanová, píše web time.com.

Pozrite si archívne video o tom, prečo sú dnešné cigarety nebezpečnejšie ako tie spred 50 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy