Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Väčšej tragédii v Berlíne zabránil brzdový systém
Zdielať na

Väčšej tragédii v Berlíne zabránil brzdový systém

BERLÍN / Tunisan Anis Amri, ktorý na vianočnom trhu v Berlíne zavraždil dvanásť ľudí vrátane českej občianky, len pár minút pred útokom rozosielal zo svojho telefónu správy niekoľkým ľuďom. Uviedol to server magazínu Focus. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung mohlo byť obetí ešte viac, nebyť automatického brzdového systému v ukradnutom kamiónu, s ktorým Amri do trhovisko narazil.

Atentátnik podľa Focusu rozosielal textové správy len desať minút pred útokom. Príjemcovia mali byť islamisti v Berlíne a Porúrie. Amri im mal posielať tiež fotografie.

Jedným z príjemcov bol podľa zdroja 40-ročný Tunisan, ktorého polícia zadržala v stredu. Vyšetrovatelia u neho vykonali domovú prehliadku a v nasledujúcich hodinách by sa malo rozhodnúť, či bude zatknutý.

Denník Süddeutsche Zeitung upozornil, že masaker by mohol mať ešte vyšší počet obetí. Väčšej tragédii zabránil automatický brzdový systém. Nebol to teda poľský vodič kamiónu, ako sa špekulovalo

Tieto systémy sú v EÚ pre novo vyrobené kamióny povinné od roku 2012, kedy bolo schválené európske nariadenie, ktorého cieľom bolo okrem iného znížiť počet kamiónových zrážok.

Atentátnik mal Poliaka zastreliť niekoľko hodín pred útokom. Amriho telefón zostal po útoku ležať v kabíne vozidla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy