Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Posledné slová pilotov sú mrazivým svedectvom tragédie
Zdielať na

Posledné slová pilotov sú mrazivým svedectvom tragédie

MOSKVA / Včera previezli čiernu skrinku z havarovaného lietadla do Moskvy a dnes už zverejnili posledné slová pilotov. Nahrávka nebola poškodená, slová boli jasne zrozumiteľné, ako uvádza ruský spravodajský portál live.ru. Z posledných slov pilotov je jasné, že si boli vedomí tragédie, ktorá bude nasledovať.

Lietadlo s 92 ľuďmi na palube sa zrútilo do Čierneho mora len dve minúty po štarte. Pri páde zahynuli všetci, vrátane 64 členov armádneho umeleckého súboru Alexandrovci. Leteckí odborníci preskúmali nahrávku a dokázali jej obsah jednoducho dešifrovať. Posledné slová, ktoré zazneli predtým, ako sa záznam prerušil, zneli: "Klapky, suka!" A potom zaznel výkrik: "Veliteľ, padáme!" Termín dešifrovania záznamu z druhého rekordéru zatiaľ nie je známy.

Klapky sú pre ovládanie lietadla zásadné

Ako pre portál live.ru povedal podpredseda združenia nadšencov letectva, zaslúžilý skúšobný pilot, Viktor Zabolotskij, ak vznikne problém s klapkami lietadla, stroj sa môže stať neovládateľným. "Ukazuje sa, že ak je na jednom krídle väčšia vztlaková vlna ako na druhom, lietadlo sa začne otáčať. V prípade, že klapky nie sú vyčistené alebo nezaberajú pravidelne, lietadlo sa stáva neovládateľným," hovorí Zabolotskij.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy