Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Študent si nechal ukradnúť mobil, zlodejov ním sledoval týždne
Zdielať na

Študent si nechal ukradnúť mobil, zlodejov ním sledoval týždne

AMSTERDAM / Študent z Holandska ukryl do svojho mobilného telefónu špeciálny software a nechal si mobilný telefón ukradnúť. Všetko si natočil a o tom, čo zlodeji s jeho mobilom ďalej robili urobil krátky film.

Čo robí zlodej s telefónom keď ho ukradne? Na túto otázku sa pokúsil krátkym filmom odpovedať holandský študent Anthony van der Meer. Jeho iPhone mu v minulosti zlodeji ukradli a sledovacia funkcia cez služby Apple mu nepomohla, zlodej rýchlo vybral SIM kartu a telefón zresetoval. Zvedavosť študenta dohnala tak ďaleko, že si nechal ukradnúť aj druhý telefón, ale tentokrát s vlastným sledovacím softwarom. 

O celom procese, ako si nechal ukradnúť mobil na verejnom mieste, sledovaní zlodeja a komunikáciou s policajtmi natočil krátky film s názvom Find my Phone, ktorý zverejnil na YouTube. Použil k tomu telefón s operačným systémom Android a nainštalovaným programom Cerberus, ktorý schoval do systémovej časti Androidu, teda tej, ktorá v telefóne zostane aj po vymazaní a zresetovaní telefónu.

Potom, ako mu telefón ukradli, bol Anthony schopný zistiť, kam ho zlodej odniesol, odfotiť ho, nahrávať krátke videá, nahrávať zvuk alebo čítať správy. Z týchto všetkých záznamov bol po niekoľkých týždňoch schopný zostaviť kompletný profil človeka, ktorý mu telefón ukradol.

Podľa štatistík je v Holandsku nahlásených cez 300 krádeží telefónov týždenne. Väčšina z nich sa nikdy nenájde. Väčšina zlodejov vyberie SIM karty, resetne, predá do bazárov, alebo ich rozpredá na náhradné diely.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy